Fiat Croma 1.9 Multijet: neočekivan kvalitet

Fiat baš i nema sreće s prodajom velikih automobila. Kupci italijanskog proizvođača verovatno doživljavaju kao majstora za male kompaktne automobile i ne vide razlog zašto bi se on petljao u višu klasu, što je prava šteta, jer je nova Croma jedan od najboljih Fijata koji je ikad napravljen. Prva generacija "krome" nije prošla baš najbolje na tržištu i, osim što je bila prvi automobil opremljen dizel motorom s direktnim ubrizgavanjem, malo ko će je se sećati s nostalgijom. Fijat je prestao da je proizvodi još davne 1996, a 2005. je predstavio njenu naslednicu. Sada, nepune tri godine kasnije, pred nama je redizajnirana, unapređena, jednostavno još bolja "kroma".
Fijatova "kroma" zasnovana je na platformi Opelove "vektre", a može se pohvaliti vrlo strogim kvalitetom izrade, zbog čega je završna obrada neprepoznatljivo dobra. Ergonomija je savršena, nema nikakvih skakavaca i atipičnih zvukova, a posebno oduševljava izolacija buke, bilo da milite gradskim ulicama ili jurite autoputem. Ipak, priča o "kromi" počinje njenim spoljnim izgledom, a Italijani su ovde ponovo obavili odličan posao. Redizajnirani su prednja maska i poklopac motora, prednja i zadnja svetlosna grupa i pragovi. U unutrašnjosti, "kroma" je dobila nove instrumente i osvežen dizajn srednjeg grebena i kontrola.
Fiat Croma je u stvari po definiciji crossover. Ako želite, može biti karavan, monovolumen ili hatchback. Ona nije klasični karavan jer, uprkos takvom obliku, povećane dimenzije nisu namenjene prtljagu, već putnicima, a mesta ima na pretek. Ako sedite na zadnjim sedištima, pronaći ćete dovoljno prostora za noge, ramena i glavu, čak i ako pored vas sedi još dvoje putnika. Slično važi i za vozača i suvozača, kojima je na raspolaganju fotelja, a ne sedište. "Kromin" prtljažni prostor u standardnoj verziji progutaće bez većih problema 500 litara zapremine, dok će u reprezentativnom izdanju s preklopljenom zadnjom klupom lako izaći na kraj i s tri puta više prtljaga.
Pod poklopcem ovog automobila našao se 1,9-litarski Multijet common-rail dizelaš s turbopunjačem varijabilne geometrije i direktnim ubrizgavanjem. Motor razvija 150 KS, a na prednje točkove ih prenosi putem ručnog šesterostepenog menjača duge ručice i hoda, ali idealnog odnosa između brzina. Povoljan odnos snage i momenta, uz ne preterano izražen efekat turbo-rupe, garantuju brza i efektna preticanja, a plus više je i (za automobil od 1.500 kg) više nego pristojna potrošnja od samo sedam litara dizela na 100 km pri kombinovanoj vožnji.
Manje zamerke mogu se uputiti na račun "krominih" kočnica, koje bi mogle biti i bolje, kao i na račun upravljača, koji bi mogao biti malo direktniji. Ipak, ponašanje automobila u krivinama je prvoklasno, kao i udobnost na oštećenim putevima. Što se sigurnosnog aspekta tiče, "kroma" je serijski opremljena ABS-om i ESP-om, pomoći pri kočenju, kao i s čak sedam vazdušnih jastuka. Zbog sveg toga, na Euro NCAP-ovom crash testu Fijatov konkurent u D segmentu okitio se s čak pet zvezdica za odrasle i s četiri zvezdice za najmlađe putnike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

1.9automobilicromafijatmultijet
Komentari (0)
Dodaj komentar