Ford Fiesta 1,2 Ghia

Fiesta je prvi Fordov globalni model, automobil koji je isti u celom svetu, predviđen da se svidi svakome, a od 1976. godine, kada se pojavio na tržištu, pa do danas prodato je 12 miliona primeraka ovog automobila. Da je ovaj automobil jedan od Fordovih najuspešnijih modela dokazuje i činjenica da je aktuelni model dobio međunarodnu nagradu za dizajn, kao i podatak da je Fiesta najbolje prodavani automobil u EU u martu 2009. (52.805, do sada ukupno 250.000).
Fiesta je precizno oblikovana, dizajnerski progresivna i agilno mišićava, ali u okviru "kinetičkog dizajna", koji je lako odaje kao pripadnika nove Fordove moderne porodice. Vizuelno ostavlja vrlo snažan utisak i izgledom prilači poglede, a snažne emocije budi i enterijerom. Dinamičan je, punih površina i istaknute grafike, pa ostavlja prijatan kontrast prefinjenosti i razigranog osećaja za modu. Prvo što pada u oči je centralna konzola, koja kao da je preslikana s nekog Nokijinog modela, s elementima u boji karoserije. Na vrhu se nalazi multifunkcionalni ekran, a na sredini su stilski oblikovane rotirajuće kontrole za klimu.
Volan (prvi električni servo sistem upravljanja koji je ugrađen u neki evropski Fordov model) izgleda futuristički i liči na onaj iz Honde. Odlikuju ga svetli elementi na paocima volana i kontrolne ručice koje deluju veoma luksuzno. I instrument tabla je potpuno nova, moderno osvetljena, ali ipak blaga za oči. Na prvi pogled bi se moglo reći da je u pitanju čista kozmetika. A da nije tako pokazuje mnogo toga. U smislu izolacije, Fiesta je konstruisana da podigne standarde malih automobila. Ojačane pregrade na vratima i kompletno uokvireno staklo svrstavaju je među najbolje u klasi.
Kada je reč o sigurnosti, na EuroNCAP testu dobila je pet zvezdica za odrasle, a četiri za decu, zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće u 55 odsto karoserije. Sistem zaštite uključuje i vazdušni jastuk za kolena, prvi put u jednom malom Fordovom automobilu. Treba reći i da je Fiesta testirana po standardima za velike automobile, sa 3,5 miliona pređenih kilometara, pri čemu je uništeno 170 vozila. Ford Fiesta 1,2 litara je najmanji motor u ponudi, ali po snazi ipak nije baš na dnu ponude. Ponuđenih 82 KS više je nego dovoljno da od automobila koji je težak manje od tone načini okretan mali automobil koji nudi više nego što vam treba. Naravno, ako ste dobro popunjeni, ne možete očekivati trkačke performanse. A ako, s duge strane, imate četvoročlanu porodicu, onda bi moglo biti problema s prostorom, jer je ovo ipak model koji spada u segment malih vozila.
Model s paketom opreme Ghia pripada višoj klasi, pa mu je i cena nešto viša – oko 14.000 evra, ali kada se sve uzme u obzir, znate šta plaćate, jer je ovo nešto potpuno drugačije, model dugogodišnjeg nasleđa i prepoznatljivog imena koji je ponovo dobio zadatak da vodi svoje konkurente u novu eru malih automobila. Cenovno, Fiesta kreće od 11.200 evra, koliko košta osnovni model sa 1,2-litarskim benzinski motorom od 82 KS. Pored njega, u ponudi su još 1,4 i 1,6-litarski benzinski motori od 96 KS, odnosno 120 KS, kao i 1,4 i 1,6-litarski turbo dizel agregati od 68 KS, odnosno 90 KS.
U ponudi je pet različitih vrsta opreme: Ambiente, Trend, Ghia, Sport i Titanium, uz čak 11 različitih kombinacija boja i obloga za unutrašnjost i paletu od ukupno 15 različitih boja karoserije. Svaka opcija ima dvobojnu instrument tablu s različitim kontrastima koji odgovaraju paleti spoljašnjosti automobila; veći kontrasti su kod sportskih modela, a prigušeniji su kod modela s tradicionalnom unutrašnjošću. Kombinacija boja dizajnirana je tako da bude harmonična i da u mali serijski automobil unese osećaj vrhunske klase.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

12 ghiaautomobilifiestaford
Komentari (0)
Dodaj komentar