Formula 1 u sezoni 2008.

Najveći rang takmičenja u trkama motornih vozila – Formula 1, svakako je i najzanimljiviji za sve ljubitelje automobilizma. Istovremeno, to je i najatraktivniji biznis za proizvođače sportskih automobila, konstruktore i takmičare. Svojom atraktivnošću privlači opštu pažnju javnosti, pa je nezaobilazna tema različitih medijskih sadržaja.
Sredinom 2007. godine već se govori o narednoj, 2008. godini, i prave planovi za nju. Krajem jula usvojen je prvi preliminarni kalendar za narednu godinu. Formulisala ga je, kao što se može i očekivati, FIA (Međunarodna federacija sportskih automobila) i zvanično objavila 27. jula ove godine. U odnosu na prethodnu sezonu povećan je broj trka, pa će ih u novoj sezoni biti ukupno 18 (prethodna je imala 16). Dve nove trke, koje će obogatiti sezonu 2008, održaće se u Valensiji (Španija) i Singapuru. Atrakcija nove sezone biće i prva noćna trka Formule 1 (u Singapuru).
Prema usvojenom kalendaru, sezona bi, po običaju, trebalo da krene u proleće 2008. To bi trebalo da se dogodi 16. marta, a za početak je odabrana Australija. Istog meseca, nedelju dana kasnije (23. marta), sledi trka u Maleziji, dok će se kroz dve nedelje (6. aprila) s takmičenjem nastaviti u Bahreinu. April i maj rezervisani su za Španiju (27. aprila), Tursku (11. maja) i Monako (25. maja).
U junu i julu centar interesovanja javnosti za Formulu 1 seli se u Kanadu (8. juna, mada ovaj datum nije definitivan), Francusku (22. juna), Veliku Britaniju (6. jula) i Nemačku (20. jula). Leto 2008. obogatiće i trka u Mađarskoj (3. avgusta) i Valensiji (najverovatnije 24. avgusta). U septembru se vrhunski sportisti Formule 1 sele u Italiju (7. septembar), Belgiju (14. septembar) i Singapur (28. septembar). Završne trke u jesen 2008. planirane su za 12. oktobar (Japan) i 2. novembar (Brazil).
Podsetimo se usput da se trke Formule 1 odigravaju na unificiranim stazama. Većina staza sagrađena je specijalno za trke Formule 1. Tipična staza sastoji se od ravnog startnog dela, same staze i bokseva u kojima se vozači tokom trke zaustavljaju radi dolivanja goriva, a služe i za podešavanje bolida pre početka trke. Na većini staza vozi se u smeru kazaljke na satu, dok kretanje u suprotnom smeru mnogo više opterećuje vozače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

atomobilizamautomobiliformula 1trkevozaci
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Milorad Krsmanović

    Obradovala me je vest, i veoma iznenadila, da će se sledeće sezone u kalendaru F1 naći i noćna trka. Očekujem da će tu pobedu odneti vozači Ferraria. Squadra Ferrari!

  • Aleksandar Janković

    Odlično. Obradovala me je vest da ima noćne trke u Singapuru. Biće veoma zanimljivo. Sledeću sezonu osvaja „Hajdfeld“.