Ghost: „mališan“ iz Rols-Rojsa

Rolls Royce je konačno predstavio svoj "mali" model zvučnog imena Ghost. Pridev "mali" ovde treba uzeti s priličnom dozom rezerve, s obzirom na to da je Ghost napravljen na produženoj platformi BMW-a serije 7. Ipak, u odnosu na klasične Rols-Rojs modele prilično je mali. Dužina mu je 5.399 mm, širina 1.948 mm, a visina 1.550 mm, dok međuosovinski razmak iznosi raskošnih 3.295 mm.
Kao i svaki Rols-Rojs model, i mali Ghost odlikuju klasični dizajnerski detalji, a enterijer je maksimalno luksuzan i elegantan, s mnoštvom kože, aluminijuma i drveta. Tu je i četvorozonski klima-uređaj, kao i sedišta koja se greju, hlade i masiraju po potrebi. Iako se oslanja na tradiciju, Ghost je opremljen poslednjim tehnološkim dostignućima, kao što su kamere kao pomoć pri parkiranju, sistem za noćnu vožnju, head-up displej, kontrola održavanja pravca kretanja, samostalno podesiva duga svetla, podesivi amortizeri itd.
Za pogon najmanjeg rols-rojsa zadužen je 6,6-litarski V12 benzinski agregat sa 563 KS i 780 Nm obrtnog momenta. U kombinaciji s osmostepenim ZF menjačem ovaj motor masivnoj limuzini od skoro 2,5 tone omogućava sportske performanse, ubrzanje do 100 km/h za 4,9 sekunde i maksimalno 250 km/h, a za uzvrat ne troši preterano, u proseku 13,6 litara. Očekivana početna cena ovog najmanjeg rols-rojsa kreće od 200.000 evra pa naviše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilighostrols rojs
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Petar Opačić

    Ghost je automobil s izvanrednim performansama, ali me čudi da nema nijedne diessel varijante.