Gran pri Italije 2007

Po usvojenom kalendaru za trke Formule 1 u 2007. godini 9. septembra održana je trka u Italiji. U uzbudljivoj trci Grand Prix (veliku nagradu) Italije osvojio je Španac Fernando Alonso, vozač McLaren-Mercedes-a. Tako se našao na drugoj poziciji generalne liste, iza Hamiltona. Međutim, još ništa nije završeno, s obzirom na to da do kraja sezone predstoje još četiri trke.
Trka za Gran pri Italije održava se u Monci, čija je staza jedna od najpoznatijih i najpopularnijih u svetu. Napravljena je 1922. godine, kao treća trkačka staza u svetu (posle staza Brooklands i Indianopolis). Dugačka je 6,25 kilometara i izuzetno brza i opasna, tako da su u istoriji zabeleženi mnogi nesrećni slučajevi izletanja vozača sa staze. Pri tom su stradali i brojni gledaoci. Trka za Gran pri Italije odigrala se prvi put na toj stazi 1950. godine. Od te godine (osim 1980) svaka druga nedelja u septembru rezervisana je za jednu od najatraktivnijih trka Formule 1.
Ovogodišnji „krugovi u Monci“ započeli su kvalifikacionim takmičenjima, na kojima su startne pozicije dobijene uglavnom po očekivanom redosledu. U prvih pet startnih pozicija našli su se McLaren-ovi vozači Alonso i Hamilton, na trećoj i petoj poziciji Ferrari-jevi Felipe Masa i Kimi Raikonen, a sasvim neočekivano na četvrtoj Nik Hajdfeld (vozač BMW-a). Bilo je i nekih poznatih imena koja nisu uspela da završe prvi deo kvalifikacije, ali se situacija popravila u drugom delu. Na kraju je formirana lista 22 takmičara po izborenim startnim pozicijama za glavnu trku.
Zatim je usledila trka za Gran pri Italije. Protekla je uglavnom bez većih uzbuđenja, osim šo je već u trećem krugu Dejvid Kultard (Red Bull Renault) izleteo sa staze uništivši bolid, a u devetom krugu je Felipe Masa (Ferrari) odustao zbog kvara bolida. Konačno, pobednik trke je Alonso, a na drugoj poziciji njegov klupski drug Hamilton. Zanimljivo je da je ovo prva dvostruka pobeda McLaren-ovih vozača u Monci. Na trećoj poziciji našao se Kimi Raikonen (Ferrari), dok su četvrta i peta pozicija pripale BMW-ovim takmičarima (Nik Hajdfeld i Robert Kubika).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliformula1italijamoncatrkevelika nagrada italije
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marko Cvetković

    Ok, ali mogli biste na napišete nešto o špijunskoj aferi između Ferrari-ja i McLaren-a. McLaren bi mogao da bude izbačen iz šampionata što bi značilo šampionsku titulu za Ferrari.