Hibridni automobili iz Južne Koreje

Hyundai Motor Company je ovih dana objavio početak prodaje svog prvog hibridnog automobila na domaćem, južnokorejskom tržištu. Reč je o modelu Hyundai Elantra hybrid, u čiji razvoj je za protekla 43 meseca potrošeno skoro 200 miliona dolara. To je prvi hibridni automobil na svetu koji koristi litijum-jonske polimer baterije, razvijene u saradnji sa LG-jem. Istraživanja su pokazala da ove baterije omogućuju veću mogućnost čuvanja energije, bolju pouzdanost, a uz to su i jeftinije od običnih litijum-jonskih baterijskih paketa.
Hyundai Elantra hybrid za svoj pogon koristi kombinaciju benzina ili auto-gasa s električnom energijom. Elektromotor od 20 KS pod poklopcem ovog modela Hyundai Elantra uparen je sa 1,6-litarskim benzinskim motorom uz kontinuirani varijabilni prenos. Hyundai navodi da je emisija CO2 samo 99 grama po kilometru, dok su ostale performanse ovog hibridnog automobila prilično impresivne – ubrzanje do 100 km/h traje 11,7 sekundi. Verujući u svoj kvalitet izrade, Hyundai je za svoj prvi hibrid ponudio i petogodišnju garanciju ili 100.000 pređenih kilometara, dok je garancija za litijum-jonske polimer baterije šest godina ili 120.000 pređenih kilometara.
Skoro istovremeno sa Hyundai-jem, hibridno vozilo lansirala je i kompanija Kia, koja je takođe iz Južne Koreje. Model Kia Forte LPI (Liquid Petroleum Injection) baziran je na automobilu koji je kod nas poznat pod imenom Kia Cerato. Ovaj automobil kombinuje pogon 1,6-litarskog agregata koji koristi LPG (tečni naftni gas – TNG) i elektromotor od 20 KS i čak 105 Nm obrtnog momenta. Snaga do pogonske osovine dolazi preko CVT menjača s dve promenljive remenice i elastičnim remenom. Prema navodima iz fabrike Kia, prosečna potrošnja ovog automobila biće ispod pet litara na sto kilometara, što se može smatrati za odličan rezultat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilhibridnihyundai elantra hybridkia forte lpi
Komentari (0)
Dodaj komentar