Honda Civic 5v 2.2 i-CTDi

Hondi je trebalo punih sedam generacija i 16 miliona prodatih Civic-a da konačno skoči u nepoznato. Ako se pri tom uzme u obzir to da na Civic otpada čak jedna trećina ukupne Hondine prodaje, tada je taj skok i te kako hrabar. Hondin cilj bio je dizajnerski iskorak iz konzervativnosti, učmalosti i bledila koji vladaju izgledom automobila kompaktne klase. Japanci su zaključili i da im je dosta osvojenih titula najpopularnijeg automobila među penzionerima. Novi Civic se sigurno neće svideti svima, ali oni kojima zapadne za oko teško će mu naći ravnopravnog konkurenta, barem kada je izgled u pitanju.
Pre nego što se pojavila varijanta s petora vrata, postojala je mala bojazan kako će to sve da izgleda, ali Hondini dizajneri su odradili odličan posao, pa su razlike među automobilima svedene na minimum. Kvake zadnjih vrata su idealno skrivene u C-nosaču, pa je transformacija varijante s troja vrata u ovu izvedbu s petora vrata izvedena bez narušavanja futurističkog izgleda eksterijera. Iznutra se priča logično nastavlja atraktivnim izgledom komandne table i kontrola, kao i vrlo kvalitetnim materijalima, odličnom ergonomijom i fenomenalnom završnom obradom. U stvari, da nije pomalo klaustrofobičnog zadnjeg dela, Honda Civic bi uverljivo odneo titulu najboljeg u klasi "kompaktan spolja – prostran iznutra", kada bi takva postojala. Ovako moramo reći da je vozačka pozicija izuzetno podesiva i odgovaraće čak i višim vozačima, dok se pozadi komotno mogu smestiti i dvometraši – a pri tom prtljažni prostor ostaje na zavidno visokih 450 litara zapremine.
Honda nas je razmazila nezavisnim vešanjem na poslednjim generacijama Civic-a, pa je torziona osovina na poslednjoj varijanti ovog modela u početku delovala neobično za ovaj automobil. Ipak, sa zadovoljstvom se može reći da su mogućnost upravljanja i vozne osobine ostali na prepoznatljivo visokom novou. Nekima će možda smetati nešto niži nivo udobnosti nove Honda Civic, ali su zato performanse, posebno modela Honda Civic 5v 2.2 i-CTDi, prvoklasne. Ovaj model Civic-a opremljen je odličnim 2,2-litarskim common-rail dizel motorom snage 140 KS, koji nudi idealan kompromis između performansi, štedljivosti i rafiniranosti – 340 Nm obrtnog momenta raspoloživo je već od 2.000 obrtaja, dok motor razvija maksimalnu snagu pri 4.000 obrtaja u minutu, što će reći da se za upravljačem Civic-a može podjednako uživati u gradskoj štedljivoj vožnji ili sportskoj vožnji na otvorenom putu. Pri tome do izražaja dolazi i zadovoljavajuće direktan upravljač, kao i vrlo dobar i vizuelno atraktivan šestostepeni manuelni menjač kratkog hoda i dobro podešenog prenosnog odnosa.
Civic s ovim motorom do stotke stiže za nešto manje od devet sekundi, a u najvećem stepenu prenosa i papučicom gasa pritisnutom do kraja pojuriće i preko brzine od 200 km/h. Pri tome se mora istaći da je izolacija buke odlično izvedena, a manje zamerke moraju se uputiti na račun kočnica, koje bi svoj posao zaustavljanja 1.400 kg teškog automobila mogle obaviti i bolje. Na Euro NCAP-ovim testovima sigurnosti Civic je zaradio četiri zvezdice za odrasle, isto toliko za najmlađe i tri zvezdice za prolaznike. Automobil dolazi standardno opremljen prednjim vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, kao i bočnim vazdušnim jastucima, dok je od aktivne sigurnosti na raspolaganju ABS s pomoći pri kočenju i raspodelom sile kočenja. ESP je u ponudi kao opcija uz doplatu. Cena ovako opremljenog modela Honda Civic 5v 2.2 i-CTDi je oko 25.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

2.25vautomobilicivicctdihonda
Komentari (0)
Dodaj komentar