Honda Insight – Hondin hibrid

Kao što se i očekivalo, Honda je znatno ublažila Insight-ove futurističke linije kod serijskog modela u odnosu na predstavljeni koncept, pa je tako LED svetlosni sklop napred zamenjen klasičnim, prednja maska je nešto zaobljenija, a tanki retrovizori zamenjeni su glomaznijim, konvencionalnijim, s ugrađenim pokazivačima pravca. Bočna linija ostala je manje-više neizmenjena, s ipak primetno podebljanim C-nosačima pozadi. Zadnji poklopac je takođe s mnogo manje stakla, a mnogima će izgled bočnog profila novog Insight-a na prvi pogled delovati kao kopija Tojotinog Prius-a.
Unutrašnjost je takođe doživela prelaz s futurističkog do konvencionalnog, ali ipak deluje dovoljno "sofisticirano" da zadovolji sve ljubitelje tehnologije. Insight će biti prvi Hondin model koji će imati ugrađeno ekološko vozačko okruženje Eco Assist. Sistem se aktivira pritiskom na zeleno dugme ECON, posle čega čitava kontrolna ploča, zavisno od načina vožnje i potrošnje goriva, počinje da menja pozadinsko osvetljenje od crvene do plave boje, odnosno zelene. Ekološki sistem nagrađuje štedljive vozače dodelom virtuelnih zelenih listova i bodova, pa čak i, kao u video igricama, pamti najbolji rezultat. U ECON modu Insight-ov CVT menjač prebacuje se u efikasniji režim promene brzina, sistem prilagođava upotrebu klima-uređaja, benzinski motor se ranije gasi pri radu u praznom hodu, a povećavaju se i sposobnosti sistema za kočenje.
Kao što je i bilo najavljeno, Insight će koristiti hibridni sklop iz prve generacije hibridnog Honda Civic-a, to jest 1,3-litarski benzinski četvorocilindrični motor koji razvija 88 KS pri 5.800 o/min i 123 Nm obrtnog momenta pri 4.600 o/min, kao i elektromotor koji razvija 13,6 KS i 103 Nm obrtnog momenta. Hibridni sklop uparen je s menjačkom kutijom kontinuirano varijabilnog prenosa, a u Hondi tvrde da u kombinovanom evropskom ciklusu automobil prelazi 100 kilometara sa samo 4,4 litra goriva, uz prosečnu emisiju od 104 grama CO2 po kilometru. Prema svojim gabaritima, novi Insight je prilično manji od svog direktnog konkurenta, Toyota Prius-a. Automobil je dug 4.395 mm, 1.695 mm širok i 1.425 mm visok, dok je Prius dug 4.450 mm, 1.725 mm širok i 1.490 mm visok. Honda planira da ponudi dva nivoa opreme za svoj novi hibridni model – Comfort i Elegance.
Osnovni model trebalo bi da standardno bude opremljen ABS-om i VSA-om (električnom kontrolom stabilnosti), imaće šest vazdušnih jastuka, automatski klima-uređaj, 15-inčne aluminijumske felne i radio CD uređaj. Prestižniji paket opreme uključivaće Bluetooth konekciju, sistem za pomoć prilikom parkiranja, tempomat, svetla za maglu, grejana prednja sedišta i senzore za kišu. Više informacija o ceni i tačnom datumu početka prodaje znaće se posle salona automobila u Detoritu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilihibridhondainsight
Komentari (0)
Dodaj komentar