Ilon Mask napisao čiji je Tesla i posvađao Srbe i Hrvate

Vlasnik kompanije „Tesla“ Ilon Mask, komentarišući na Tviteru vest o porastu prodaje Teslinih automobila u Hrvatskoj, napisao je da je Tesla rođen u Hrvatskoj, od srpskih roditelja.

„Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja“, napisao je Mask.

Njegov komentar skupio je više od 11 hiljada lajkova, a, očekivano, tvit je podstakao raspravu između Hrvata i Srba.

Neki su već priložili svoje tvrdnje o Teslinom rodnom listu, a neki pišu da je Tesla rođen u Austro-Ugarskoj.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, kao dete lokalnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Milutina Tesle i njegove žene Đuke, na području vojne granice tadašnje Austrije, danas Republike Hrvatske.

Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu. U periodu od 1881. do 1882. godine radi u Budimpešti u Centralnom telegrafskom uredu i upravo tu započinje svoj veliki pronalazački period – usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona.

Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a u Sjedinjene Američke Države stiže 1884. godine, gde počinje da radi u Edisonovoj kompaniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

elon masknikola tesla
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • bambi

    Tesla je rodjen u Austro-ugarskoj kao sto sam ja rodjen u Jugoslaviji. Kasnije je taj deto pripao Hrvatskoj. I tu je i pocetak i kraj price. Ja doista ne znam kakve veze Nikola Tesla ima sa Srbijom? Sa druge strane Tesla je bio internacionalna licnost, svetska licnost. Nikola Tesla je amerikanac bas kao i Barak Obama. Nikola Tesla je ziveo u Americi, njihov hleb jeo, njihove gradove osvetaljvao pocev od Cikaga do New Yorka. Tamo su njegovi prijatelji, Njihov vazduh je udisao, sa njima ziveo. Od Srbije je svojevremene molio da ne kazem prosio samo malo sredstava da krene sa naucno istrazivackim radom. Srbija je pljunula na Teslu i to je jedna od najvecih sramota Srbije. Tesla je samo jedanput dosao u Srbiju na par dana a pitanje i da li bi dosao da nije trebao majku da sahrani. Prestanite vise da se pozivate na Teslu. Tesla je voleo Srbiju, Tesla je u srcu nosio Srbiju, Tesla mastao o Srbiji. Srbija je posramila coveka bas kao sto to danas nase nadlezno Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnoloski razvoj radi prema sadasnjim nasim naucnicima, nasoj dobroj deci. Srbijo, sram da te bude.

  • Slaven

    A šta je netačno rekao ? I samo da pojasnim: Njegovi preci su Srbi iz Crne Gore, koji su se odselili u Liku, kao i velika većina tadašnjeg življa u Lici.

  • baki

    sta ima da se raspravljamo mask je u pravu gluposti ne vidim nikakav razlog.