Jaguar XJ – džentlmen u svojoj klasi

Luksuzna engleska limuzina Jaguar XJ krenula je početkom aprila 2010. godine u borbu protiv već dokazanih nemačkih limuzina – modela Audi A8, BMW serije 7, Mercedes S, ali i italijanskog Maserati Quattroporte i japanskog Lexus LS. Kad je reč o dizajnu, ravan joj je samo Maserati Quattroporte. S razvučenom hromiranom rešetkom hladnjaka, dva izdužena biksenonska svetla i nabreklim poklopcem motora napred podseća na broj manji Jaguar XF, prvi iz generacije "jaguara" za 21. vek.
Ništa manje spektakularan nije ni sa strane, gde poglede privlače hromirana ivica stakala, nizak krov i sjajnom crnom plastikom prekriveni centralni i zadnji krovni nosači, zbog čega više podseća na kupe nego na limuzinu dugu čak 5,12 metara. Najviše iznenađenja, međutim, krije se pozadi, gde sa dva duguljasta uspravna svetla i bez suvišnih detalja izgleda kao nijedan "jaguar" do sada. Jedino za čime ćemo žaliti jesu dva sjajna, aluminijumska poklopca rezervoara za gorivo s prethodnika iz 1968.
Još je lepše u unutrašnjosti od kože, hroma i plemenitog drveta. Pogotovo pozadi, desno, gde vlasnik sedi duboko zavaljen u fotelje od najfinije kože i uživa u muzici iz 1.200 vati snažnog hajfaj sistema sa 20 zvučnika engleskih specijalista Bowers & Wilkins. To se pogotovo oseti u dužoj verziji L, koja se u "jaguarovim" cenovnicima nalazi još od daleke 1972. godine, a koja putnicima pozadi donosi dodatnih 13,4 cm. Važan detalj: sa svog mesta vlasnik dobro vidi skalu brzinomera.
Podjednako prijatno vlasnik ovog automobila će se osećati i napred, za upravljačem, gde rukom dodiruje kožom presvučenu instrument tablu, stepene prenosa bira okruglim aluminijumskim prekidačem, a podatke o vožnji dobija preko virtuelne instrument table, kao u novom "mercedesu" S-klase. Monitor dijagonale 12,3 inča (31 cm) prikazuje brzinomer, obrtomer i količinu goriva, ali i čitav niz važnih detalja, kao što su uputstva s navigacionog uređaja i stepen prenosa. Unutrašnjost automobila niko ne oblikuje bolje od Jaguara. Korak dalje je i na dodir osetljiv monitor na centralnoj konzoli, koji zavisno od ugla gledanja prikazuje dve slike istovremeno (Dual View). Primera radi, vozač vidi uputstva navigacije, dok suvozač gleda televiziju. To trenutno nudi još samo novi "mercedes" S-klase. Prekidači za podešavanje spoljašnjih retrovizora preuzeti s "volvoa" jedini su trag skoro dve decenije života pod okriljem Forda.
Iskreno, nismo puno očekivali od osnovnog 3.0-litarskog dizelaša sa 275 KS. Međutim, usled zastrašujućih 600 Nm obrtnog momenta (480 Nm već pri 1000/min), šestocilindraš u svakom stepenu prenosa i pri svakom broju obrtaja odlučno reaguje na gas, do stotke stiže za 6,4 sekunde, s lakoćom dostiže krajnjih 250 km/h, a zadovoljava se u proseku sa 12 l/100 km. Više nije ni potrebno. Za ljubitelje snagatora dolaze još 5.0-litarski atmosferski V8 sa 385 KS i Supersport s kompresorom i poštovanja vrednih 510 KS. Limuzina teška 1,9 tona za neverovatnih 4,9 sekundi stiže do stotke, dok međuubrzanje od 80 do 120 km/h traje samo tri sekunde.
Još više, međutim, raduje aluminijumsko vešanje s dvostrukim poprečnim ramenima napred i multilink osovinom pozadi i vazdušnim vešanjem, koji sa stoičkom mirnoćom upija neravnine i omogućuje vrtoglave brzine u krivinama, zbog čega pri vožnji kroz krivine možete pomisliti da ste za upravljačem za broj manjeg modela XF. Samo se pri dvostrukoj promeni smera, uprkos milimetarski preciznom i dovoljno osećajnom upravljaču, oseća pozamašnih 1,9 tona težine i 5,12 metara dužine. Nažalost, XJ na tržištu nema šanse da nadmaši prodaju modela "audi A8", BMW serije 7 i Mercedesovu S-klasu, ali ko se odluči za englesku limuzinu, sasvim sigurno neće pogrešiti. Čak ni s osnovnim modelom Jaguar XJ 3.0 V6, čija malenkost u Engleskoj košta 53.775 engleskih funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

audiautomobilibmwengleskaengleska limuzinaengleski džetlmenjaguarklasalimuzinaluksuzmaseratimercedesxfxj
Komentari (0)
Dodaj komentar