Jaguar XKR – mačka sa pedigreom

Britanska prestižna marka Jaguar ima nameru da proizvede 200 komada specijalne verzije sportskog modela XKR sa turbo-kompresorom pod oznakom „Silverstone“. Ovaj model je, prvenstveno, namenjen klijenteli koja uživa u tome da se za njom osvrću čak i vozači Porsche-a. Uzimajući u obzir njegovu tradicionalnu eleganciju i stil, ovaj auto iz Coventry-a bez problema izlazi na kraj sa svojom konkurencijuom.

A oni koji imaju želju i, pre svega, mogućnosti, da za jedan XKR Silverstone odvoje 179.910 DEM za kupe ili 190.320 DEM za kabrio verziju, jedino moraju da brinu o tome kako da napoje večito žednu ergelu ispod haube. Naime, verzija sa turbo-kompresorom njegovog V8-motora od 4 litra, razvija čudovišnih 363 KS (267 kW) i pruža maksimalni obrtni moment od 505 Nm na 3600 o/min. To je, svakako, više nego dovoljan potencijal za suvereno gospodarenje trakom za preticanje, čak i ako je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h, kao popravna mera za one, koji se lako užive u lik vozača Formule 1.

Međutim, za milione onih koji ga ne poseduju, Jaguar XKR Silverstone najviše pleni svojim šarmom kada stoji, a ne dok sa 250 km/h juri preko autoputeva. Gledano spolja, sem redizajnirane zadnje svetlosne grupe, novih aluminijumskih naplataka i crvenog natpisa „Silverstone“, uočljivog na kočionim diskovima, nema bitne razlike u odnosu na standardni model.

Glavna obeležja enterijera su volan i ručica menjača obloženi kožom i, razume se, sportska, električno podesiva kožna sedišta boje „Warm Charcoal“ (na tečnom srpskom – tamnosiva). Šavovi su ušiveni jarko crvenim koncem, očigledno sa željom da se naglasi sportski karakter vozila. Armaturna tabla je obložena plemenitim javorovim drvetom svetlosive boje. Na hromiranim pragovima vrata, Jaguar je takođe našao mesto za „Silverstone“ logo.

Ono što model „Silverstone“, međutim, zaista čini posebnim je njegova nova i jedinstvena elektronika. Tako je to prvi serijski auto sa adaptivnim sistemom sigurnosnih pojaseva, koji radi sa osetljivim senzorima. Jaguar ovu tehniku naziva ARTS (Adaptive Restraint Technology System). Ultrazvučni senzori neprestano utvrđuju poziciju suvozača, a senzor u klizaču vozačevog sedišta utvrđuje rastojanje vozača od volana. Jedan centralni računar obrađuje dobijene informacije i u slučaju frontalnog sudara, pored kretanja vozila, izračunava i intenzitet udara – postupak koji traje svega nekoliko milisekundi.

Na osnovu dobijenih podataka, kompjuter predviđa optimalnu zapreminu prednjih vazdušnih jastuka i kojom silom treba da deluju zatezači pojaseva. Konstruktori se nadaju da će, uz bočne vazdušne jastuke, na ovaj način biti ostvarena veća pasivna sigurnost putnika na prednjim sedištima. Uz tolike senzore, Jaguar je, očigledno, na dobrom putu da od divlje zveri postane „senzibilno“ mače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar