Još jedno japansko vozilo među najboljima u Evropi

Među sedam najboljih u najužoj konkurenciji za izbor evropskog automobila godine našla se i nova Mazda2, najnoviji model ove serije malog gradskog automobila, koji je idealan za gradske saobraćajne gužve, parkiranje i putovanje na kraćim rastojanjima do obližnjeg sela ili vikendice.
Ova poslednja konstatacija odnosi se, svakako, na zapadno tržište. Kod nas je, a neke varijante ovog najnovijeg modela pojavile su se i na našem tržištu, sasvim zadovoljavajuće rešenje i za putovanja na duže relacije. Nova Mazda2 ponuđena je u tri varijante – TS, TS2 i Sport. Svi modeli su s petoro vrata. Zanimljivo je da su dimenzije i težina novog modela u odnosu na prethodni malo smanjene, mada je uobičajeno da novi modeli, zbog ugrađenih novih komponenti, imaju veće dimenzije od svojih prethodnika.
Nova Mazda2 napravljena je dobrim delom na platformi sportskog modela ovog proizvođača pod oznakom Mazda MX-5 (najomiljenijeg sportskog modela Britanaca). Njena dužina je 3,885 metara, širina 1,695 metara, a visina 1,475 metara, dok je međuosovinsko rastojanje ostalo isto kao kod prethodnika i iznosi 2,49 metara. Težina je smanjena za 100 kilograma, a smanjen je i prostor u prtljažniku (sa zapremine od 270 na 250 litara). Istovremeno je u spoljnoj liniji poboljšana aerodinamična linija, pa je ovo vozilo brže i ekonomičnije od prethodnika.
U benzinskoj varijanti Mazda2 je ponuđena s motorima zapremine 1,3 litra (75 ili 86 konjskih snaga) i sa 1,5 litara i 103 konjske snage. Dizel varijanta, koja će se pojaviti početkom sledeće godine, imaće zapreminu 1,4 litra i 68 konjskih snaga. Motori zapremine 1,3 litra imaju potrošnju od 5,4 litra na 100 kilometara, dok je u slučaju zapremine od 1,5 litara potrošnja 5,9 litara. Emisija ugljen-dioksida smanjena je u odnosu na prethodne modele za 15 odsto i iznosi 129 grama po pređenom kilometru kod TS i TS2 modela (sa zapreminama 1,3 litra) i 140 grama kod Sport modela (sa zapreminom 1,5 litra).
Pomenimo još i cene i uslove prodaje ovog vozila. Zasad su poznate cene benzinskih varijanti (s obzirom na to da se pojava dizel varijante tek očekuje). Model Mazda2 TS košta oko 8.500 funti, Mazda2 TS2 oko 10.000, a Mazda2 Sport oko 11.800 funti. Doplata za metalik boju i druge dodatne komponente se podrazumeva. Cena uključuje garanciju u trajanju od tri godine ili na 100.000 pređenih kilometara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilimazdamazda 2mx-5
Komentari (0)
Dodaj komentar