Jubilej Opelove astre – deset miliona primeraka

Nemački proizvođač Opel obeležio je veliki jubilej, jer je sredinom maja 2008. godine s proizvodne trake u Bohumu sišao 10-milioniti primerak modela astra. Reč je o srebrnoj astri karavan 1,7 CDTI, posebno opremljenoj za ovaj događaj. S više od 500.000 prodatih modela prošle godine samo u Evropi, astra je najtraženiji automobil iz Opelove ponude i sledi uspeh kadeta i nastavlja tradiciju proizvodnje kvalitetnih kompaktnih automobila.
Doba astre počelo je 12. avgusta 1991. godine, kada je prvi F-model napustio fabriku u Bohumu. Opel je naziv astra preuzeo od sestrinskog Vauxhall-a, koji je 1980. preimenovao kadet u astru, kada je predstavljena četvrta generacija. Tri generacije modela astre drže niz prodajnih rekorda. Prva generacija (1991-1998) najprodavaniji je Opelov model svih vremena s 4,13 miliona primeraka (s izuzetkom Opel Classic-a), čime je nadmašen kadetov rekord od 3,8 miliona između 1984. i 1991.
Druga generacija predstavljena je u proleće 1998. i od tada je prodato 3,8 miliona komada. Taj model proizvodi se i danas u Glivicama (Poljska) kao astra Classic. Treća generacija, koja je promovisana u martu 2004, na dobrom je putu da ponovi uspeh prethodnika – dosad je prodato 1,9 miliona primeraka.
Astra dolazi u sedam različitih modela. To su model s pet vrata, zatim GTC model s troja vrata, notchback limuzina, karavan, kabriolet – Twintop, OPC i dostavno vozilo astravan. Pored toga, na nekim tržištima prodaje se notchback limuzina Classic, koja je zasnovana na astri G.
Kupac može da bira između 12 motora, od ekonomičnog turbodizel motora 1,3 CDTI s kombinovanom potrošnjom od 5,1 litra na 100 km, pa do 240 KS jakog benzinca s turbopunjačem kod varijante OPC. Tu je još po šest sistema prenosa i linija opreme, kao i oko 90 raznih paketa i originalnih Opelovih dodataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

astraautomobilijubilejopelvesti
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dimitrije Vukomanović

    San svakog benzinskog motora je da bude OPEL.

  • Ivan Trmčić

    Šta reći, Opel je Opel!