Kako da vam akumulator ne zakaže

Bez obzira na naprednije akumulatore, koji sve manje ili uopšte ne traže održavanje, u zimskim pripremama automobila mora da se predvidi kontrola ovog važnog dela – električnog „srca” vozila. Uslovi visoke temperature leti podstiču starenje, iako se to ne primećuje, jer toplota ubrzava kretanje pozitivnih i negativnih čestica. Ali, kada temperature „pređe u minus” pokazaće se prava snaga akumulatora, jer može iznenada da zataji.

Najbolje je kod auto-električara proveriti stanje akumulatora, da li je za zamenu ili dopunjavanje, ali i napon kojim alternator puni baterije.

Ako je prenizak, neće se dopunjavati tokom vožnje, a ako je previsok, puniće se suviše jakom strujom, koja ga pregreva i skraćuje radni vek.

Ali, može da napravi i veću štetu na elektronskim uređajima, koji su, u novijim vozilima, veoma osetljivi na oscilacije napona. U servisu se ustanovi i ako postoji problem u električnoj instalaciji, pa se akumulator nekontrolisano prazni, iako su svi elektrouređaji isključeni.

Najbolje je pratiti uputstva proizvođača automobila jer modeli, poslednjih godina, imaju sijaset potrošača i velike zahteve, pogotovu ako vozilo ima „start-stop” sistem, pa je potrebno da izdrži „hiljade” startovanja.

Ako ipak morate da kupite nov, pogledajte šta je napisao o akumulatoru proizvođač automobila, pa tek tada krenite u nabavku. Pri kupovini mislite o kapacitetu, dimenzijama ali i položaju polova. Kapacitet ne sme da bude manji, ali ni značajno veći od preporuke proizvođača.

Jedna od najvažnijih osobina akumulatora jeste struja hladnog starta, jer baterija nije u stanju da za kratko vreme isporuči veliku količinu energije. Koliko je to, obaveštava oznaka izražena u amperima (A).

Testovi su dokazali da je smanjenje od pet pa i 25 odsto od proklamovane snage. Ova vrednost se određuje prema standardima, a najbolje je da uporedite oznake sa dva akumulatora, onaj sa većom oznakom je po pravilu i kvalitetniji.

Važan je i datum proizvodnje, koji proizvođači daju u pravim „šiframa” pa zahtevajte od prodavca ili servisera da ih rastumači, jer akumulator ne bi trebalo da bude stariji od godinu dana. Mada ne znači da je loš, ako je i više proveo u magacinima, jer je dopunjavanjem moguće postići optimalno stanje za eksploataciju. Uglavnom, pažljivo birajte i ophodite se prema „srcu” vašeg automobila.

Vrste akumulatora

Stari, konvencionalni akumulatori se više ne ugrađuju u vozila, jer zahtevaju periodičnu kontrolu elektrolita. Zamenile su ih baterije sa neznatnim održavanjem, zahvaljujući manjoj potrošnji vode (manje od četiri grama po Ah), pa su periodi dolivanja produženi, mada zavise od režima rada i mesta ugradnje akumulatora.

Treća grupa su hibridni akumulatori, bez održavanja, jednostavnije izrade uz manji gubitak vode (dva grama po Ah). Za moderna vozila su najbolji bez dodavanja vode (manje od grama po Ah), uz nosače ploča legirane kalcijumom. Kod osetnijih cikličnih opterećenja, kao kod taksi vozila, gradskih autobusa ili dostavnih vozila, najbolje su se pokazali akumulatori bez održavanja, s džepnim separatorima, kojima se osetno povećava pouzdanost.

Porast snage kod savremenih putničkih vozila, s kompaktnim karoserijama i manjim otporom strujanja vazduha, doveo je do porasta srednje temperature motornog prostora. To zahteva akumulatore sa pločama otpornijim na koroziju i povišene temperature, a samim tim i duži vek trajanja.

I poslednji nivo, za sada, predstavljaju litijum-jonske baterije, koje se još uvek usavršavaju, ali već imaju primenu u auto-industriji (hibridni i eksperimentalni automobili).

Proverite sami punjenje

Ako niste u blizini servisa, proverite punjenje akumulatora jednostavnim trikom. Uključite što više potrošača i duga svetla. Potom, dodaje i oduzimajte „gas” i posmatrajte. Ako se intenzitet svetla osetno smanjuje i pojačava, pri povećanju broja obrtaja motora, morate da proverite rad alternatora i punjenje, kao i akumulator.

Kako do dužeg veka akumulatora

Pre startovanja motora isključite sve veće potrošače: farove, grejanje zadnjeg i prednjeg stakla, klimu i ventilatore. Birajte akumulator koji je po kapacitetu predvideo proizvođač automobila.

Najopasnije za akumulator je često pražnjenje ispod 65 odsto njegovog kapaciteta (pad napona ispod 12,4 volti, zbog čestog i dugotrajnog startovanja, zaboravljenih svetala, dužeg nekorišćenja automobila) što možete da proverite meračem (voltmetrom). Pražnjenje suviše jakom strujom, kao i punjenje suviše jakom strujom su opasni.

Litijum-jonske baterije

Sedamdesetih godina prošlog veka na Minhenskom univerzitetu, a potom i na Oksfordu, počeli su eksperimenti i proizvedeni su prvi litijum-jonski akumulatori. Oni predstavljaju vrh u tehnologiji auto-baterija i za sada najkvalitetniji hemijski izvor jednosmerne struje. Prve komercijalne litijum-kobalt-jonske dioksid akumulatore proizvela je japanska firma „Soni” tek 1991. godine, i ta baterija imala je kapacitet od 1.200 mAh (miliamper-čas) dok sadašnji imaju kapacitete od 6.900 mAh.

Pametni punjači

Poslednje generacije „pametnih” digitalnih punjača, kao „Bošovi” „Ce-3” ili „Ce-7”, ne samo da prepoznaju koja je baterija u pitanju (skuter, automobil, traktor, autobus, brod ili kamion) već određuju koliko je snage – „struje” potrebno, koliko dugo i kojim intenzitetom treba da se puni. Ne može se pogrešiti pol, pa da baterija ili uređaj pregore, ili dožive havariju, kao sa starijim generacijama punjača.

Recikliraj i ostvari popust

Stari, istrošeni akumulatori spadaju u opasan otpad, zbog olova, kiseline, polietilena i polipropilena – sastojaka plastičnog kućišta akumulatora. Kod nas postoje sertifikovane fabrike koje koriste za reciklažu i do 97 odsto akumulatora. Zato, ako nabavljate novi akumulator, najbolje je da stari odnesete u servis ili prodavnicu. Mnogi proizvođači daju popust od 10 odsto za kupovinu novog ukoliko ste odgovorno svoj stari akumulator predali na reciklažu.

Ruski akumulatori testirani u Sibiru

Na našem tržištu postoje akumulatori proizvedeni u Rusiji u Žigulevsku–Samarskoj oblasti. Imenima, ali i reklamom, asociraju na pouzdanost, veliku izlaznu snagu, dugotrajnost, što i zbog testova koje su prošli u najtežim uslovima zima na severu, u Sibiru.

Garancije na ove baterije su čak i do 52 meseca, što je na tržištu dobro kotirano. Uz iskustva u startovanju motora na velikim hladnoćama, fabrika u Rusiji izgrađena je i sertifikovana, u skladu sa parametrima svetske auto-industrije, pa je uz više stepena kontrole, ispunila sve zahteve i dobila sertifikate poslednje generacije. Tako je pored ostalih i specijalni snabdevač kompanije „Ford”, baterijama kapaciteta od 40 do čak 225 amper časova.

Od kalcijum–kalcijum tehnologije, koja obezbeđuje visoku efikasnost i nizak nivo samopražnjenja, do najtežih, sa najvećim kapacitetima za teretna vozila. Sva konstrukcijska rešenja su urađena za dug vek i visok nivo eksploatacije. Od otpornosti na koroziju unutrašnjih elektroda, preko separatora i ploča, koje obezbeđuje jaku struju hladnog starta, trenutni izlaz struje, uz centralni odvod gasova i sistem gašenja eventualnog plamena, indikatora napunjenosti, kao i drugih savremenih rešenja.

(Ištvan Dekanj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akumulatorauto
Komentari (0)
Dodaj komentar