Kako da vaš auto najbolje podnese odmor i letnju žegu (1)

Morska so, vrućina, vremenske neprilike, lopovi i smola s drveća najčešće su opasnosti koje vrebaju vozače tokom letnjih dana. Odlazak na more, odnosno godišnji odmor, svakom je pravi užitak. Posle teške godine na poslu, u školi ili na fakultetu, svi s nestrpljenjem očekuju dan kada će, barem na desetak dana, sve to ostaviti iza sebe i uputiti se na toliko očekivanu destinaciju. Ali, ne mora sve da bude tako bajno. Većina se još uvek odlučuje za automobil kao prevozno sredstvo do odredišta. Međutim, tada se mogu pojaviti razni problemi. Najčešći je sigurno "prokuvavanje" motora. Taj problem se vrlo lako može izbeći kvalitetnim i temeljnim pregledom creva i celog rashladnog sistema. Tako ćete najverovatnije izbeći onaj najgori mogući scenario.
Malo truda i pažnje trebalo bi da posvetite svom "metalnom" ljubimcu i tokom samog letovanja, jer tu vrebaju razne opasnosti. Primera radi, pazite da ne ostavljate vredne predmete na vidljivom mestu u automobilu, jer ćete u suprotnom zaraditi nekoliko razbijenih prozora, uz još ko zna koliku materijalnu štetu. Takođe, pazite na kojim parkinzima parkirate automobil. Za relativno sigurna parking mesta smatraju se ona koja su osvetljena, kao i ona koja nisu daleko od očiju prolaznika.
Automobil ne parkirajte blizu mora, jer je morska so možda i najveći neprijatelj vašeg automobila u toku letovanja. So može da prouzrokuje veliku štetu na karoseriji, kao i na osovinama i gumenim delovima automobila. Takođe, nemojte bez ikakve zaštite ostavljati automobil na jakom suncu, jer bi vam se moglo dogoditi, kada se unutrašnjost automobila ohladi, da se pojave razne pukotine i ispupčenja na plastici. Izbegavajte i makadamske puteve; oni mogu oštetiti gume, ali i vešanje automobila, posebno ako su u pitanju niskoprofilni pneumatici, jer se kod njih često pojavljuju izbočine sa strane. Opasnosti za vaš automobil tokom letovanja ima mnogo, ali s vrlo malo pažnje one se mogu izbeći. Nikada ne zaboravite da ćete kad-tad prodavati svoj automobil i da ćete postići višu cenu ako ga barem malo održavate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilletomorska soputovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar