Kako da vaš auto najbolje podnese odmor i letnju žegu (2)

Morska so, vrućina, vremenske neprilike, lopovi i smola sa drveća najčešće su opasnosti koje vrebaju vozače tokom letnjih dana. Odlazak na more, odnosno godišnji odmor, svakom je pravi užitak. Posle teške godine na poslu, u školi ili na fakultetu, svi s nestrpljenjem očekuju dan kada će, barem na desetak dana, sve to ostaviti iza sebe i uputiti se na toliko očekivanu destinaciju. Ali, ne mora sve da bude tako bajno. Većina se još uvek odlučuje za automobil kao prevozno sredstvo do odredišta. Međutim, tada se mogu pojaviti razni problemi. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da probleme svedete na najmanju moguću meru.
Ostavljajte automobil na sigurnom parkingu – iako je tokom letovanja teško naći bilo kakvo parking mesto, ipak pokušajte da ostavljate svog ljubimca na osvetljenim parkinzima. Opasnost vreba iza svakog ćoška. Čim ugledaju vredne stvari u automobilu na vidljivim mestima, mnogi lopovi će probati svoju sreću.
Smola s drveća je najveći neprijatelj boje – svi smo barem jednom u životu morali da skidamo smolu s automobila, što zaista nije lak posao. Takođe, retko kada uspemo da je skinemo bez vidljivih oštećenja boje, što podrazumeva poliranje celog automobila, kako ne bi bilo razlike u nijansama. Zato pazite da ne parkirate ispod borova.
Oštećenja od grada i leda su izuzetno skupa – priroda u poslednje vreme pokazuje svoju pravu ćud. Obično nevreme ponekad prati i grad, koji može da prouzrokuje znatnu štetu na vašem automobilu. Pokušajte barem letimično da pratite vremensku prognozu kako biste mogli na vreme da sklonite automobil na sigurno mesto. Ovakve popravke su izuzetno skupe.
Visoke temperature štete unutrašnjosti automobila – unutrašnjost automobila je u većini slučajeva izrađena od plastičnih materijala, od kojih su neki nešto lošijeg kvaliteta. Visoke temperature mogu izazvati njihovo pucanje ili savijanje. Takođe, prilikom sklapanja automobila koristi se i dosta lepila, koje pod ekstremnim temperaturama može da popusti, zbog čega se javljaju oštećenja na plastici.
Sistem za hlađenje automobila je najosetljiviji – takozvano prokuvavanje motora česta je pojava, koja se može izbeći kvalitetnim i pažljivim servisom pre polaska na putovanje. Provera creva koja su većinom zaslužna za ovaj problem trebalo bi da ukloni mogućnost "prokuvavanja" motora. Takav pregled ne košta mnogo, a bez njega biste mogli da ostanete u kvaru nasred puta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilkradjaletoostecenja
Komentari (0)
Dodaj komentar