Kako se Holandija bori protiv globalnog zagađenja

Holandska vlada je početkom nevembra 2009. godine odobrila predlog zakona po kojem će svaki vlasnik automobila plaćati oko 0,03 evra po pređenom kilometru puta, umesto fiksne naknade za putarinu pri registraciji automobila. Takođe, više se neće plaćati porez na kupovinu novog automobila, što će nova vozila pojeftiniti za oko 25 odsto.
Novi sistem, koji bi trebalo da počne da se primenjuje 2012, prikupljaće GPS podatke o tome kad se i koliko neko vozilo kretalo i slaće te podatke u agenciju za naplatu. Da bi se zaštitila privatnost učesnika u saobraćaju, nijedna druga vladina agencija neće imati pristup ovim podacima. Ne samo da će vožnja u saobraćajnom špicu biti skuplja nego će i vlasnici težih vozila, koja više zagađuju vazduh, plaćati više od onih koji voze lakše, ekološki manje štetne automobile. Od obaveze plaćanja ovog poreza biće izuzeta vozila javnog prevoza, što uključuje i vozila taksi službi.
Prihodi koje ostvaruje država ostaće isti, ali se očekuje da će po novom zakonu vožnja biti jeftinija za šest od deset vozača. Od novih mera očekuje se da doprinesu padu ukupnog saobraćaja na putevima i ulicama od oko 15 odsto, da smanje količinu ugljen-dioksida za desetak odsto, da znatno smanje saobraćajne gužve u vreme špica, te da smanje broj poginulih u saobraćajnim nesrećama za oko sedam odsto. Porez na vožnju povećavaće se svake godine do 2018, kada će biti procenjeni postignuti rezultati i izmenjen zakon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holandijasaobraćajzagadjenje
Komentari (0)
Dodaj komentar