Koliko brzo treba voziti kabriolet na kiši ne pokisnete?

Kako bi razumeli tehniku „ne pokisnuti dok vozite kabriolet sa spuštenim krovom“  dovoljno je poznavati osnove mehanike fluida, odnosno u ovom slučaju aerodinamike. Portal Drivetribe je to objasnio na najjednostavniji način u kratkom videu, kroz osnovne zakone dinamike fluida.

Pre svega treba znati da postoje dva tipa strujanja, laminarno i turbulentno. I dok je vazduh u laminarnom sloju spor i niskog pritiska, u turbulentnom stanju se giba brzo i pristisci su visoki. Sloj vazduha koji je u kontaktu s površinom automobila je granični sloj, a tačka razdvajanja je najviša ivica vetrobranskog stakla. U toj tački dolazi do odvajanja dela strujanja koje postaje turbulentno, prenosi Index.hr.

Zaključak se nameće sam po sebi i kaže da će oblik strujanja zavisiti od brzine, ali i uglu pod kojim se nalazi vetrobran. Što je ugao veći, turbulentno strujanje će se pre generisati. Na primer, kod automobila kao što su Mazda MX5 ili BMW Z4, dovoljno je voziti brzinom od 72 km/h da ostanete suvi. Na aerodinamičnijim vozilima poput Ferarija potrebno je voziti brže. Upravo zbog toga neki Mercedesovi modeli imaju vazdušne deflektore kojima utiču na strujanje vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kabrioletkiša
Komentari (0)
Dodaj komentar