Koncept 5 by Peugeot

Naslednik modela Peugeot 407 imaće dinamičnije linije, a koristiće uglavnom poznate motore iz ponude grupacije PSA. Koncept neobičnog imena 5 by Peugeot francuski proizvođač je predstavio na Ženevskom salonu automobila, čime je konačno otkrio viziju buduće limuzine više srednje klase koja nasleđuje popularni model 407. Novo dizajnersko usmerenje Pežoa, prvi put viđeno na konceptu SR1, premijerno je primenjeno na modelu koji kreće u serijsku proizvodnju.
Novi koncept izgleda vrlo zanimljivo, naročito prednji deo, s novim zaštitnim znakom na samom vrhu poklopca motora i upadljivom, masivnom maskom. Svetla koriste LED tehonologiju, ali iako bi oblik serijskih svetala mogao biti sličan, model 508 imaće konvencionalne "farove", halogene ili ksenonske. Bok automobila delimično podseća na Citroen C5, što i ne čudi previše s obzirom na to da će Pežoova limuzina s tim modelom najverovatnije deliti istu platformu. Celokupan dizajn serijskog modela sigurno će biti nešto smireniji od koncepta, ali 508 će u svakom slučaju biti upadljiv automobil i dostojan konkurent modelima Renault Laguna, Ford Mondeo, Honda Accord ili Opel Insignia.
Iako slika još nema, očekuje se da će Pežoovi dizajneri i u unutrašnjosti učiniti znatan napredak u odnosu na 407, a očekuje se i povećanje prostora za putnike s obzirom na nešto duže međuosovinsko rastojanje. Ponuda motora za 508 još nije otkrivena, ali pretpostavlja se da će, među ostalim, koristiti odlični 1,6-litarski turbo benzinac (razvijen u saradnji sa BMW-om), dvolitarski turbo dizelaš ili 3-litarski dizel agregat V6. Nagađa se da bi novi 508 u serijskom i neznatno izmenjenom izdanju mogao biti predstavljen još krajem ove godine, a detalji o početku prodaje, kao i cene, još nisu poznati.
Koncept 5 pokreće hibridni pogon koji čine dvolitarski HDi common-rail turbo dizel sa 163 KS i elektromotor sa 37 KS. Kombinovana snaga od 200 KS prenosi se na sve točkove, a pri nižim brzinama ova Hybrid4 tehnologija omogućuje vožnju isključivo na struju. Prosečna potrošnja je 3,8 l/100 km, a emisija CO2 je 99 g/km, odnosno 0 g/km, kada se vozi na električnu energiju. Prva serijska primena Pežoove Hybrid4 tehnologije biće već 2011. godine u krosoveru 3008, a kasnije će se ugrađivati i u ostale modele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

4075 by peugeot508auto salonautomobilicitroencitroen c5hibridpezopsazeneva
Komentari (0)
Dodaj komentar