Krovni prtljažnici

Ponuda krovnih prtljažnika kod nas nimalo ne zaostaje za razvijenijim tržištima, pa vozači imaju na raspolaganju skoro sve modele većine najpoznatijih proizvođača. U ponudi su nosači raznih dimenzija, oblika i kvaliteta. Svaka kutija ima svoje tehničke karakteristike, a naši kupci se uglavnom odlučuju za krovne prtljažnike srednjeg cenovnog razreda, s tim da kod oblika insistiraju na većoj dužini i manjoj širini. Uz sigurnost i prostranost najvažniji element prilikom kupovine krovnih nosača je i aerodinamika, zbog koje biste mogli da imate problema na autoputevima.
Krovni prtljažnici se prvenstveno kupuju za odlazak na godišnji odmor, koji po pravilu uključuje putovanje autoputevima, pa je maksimalna brzina kod ovih nosača prtljaga izuzetno važna. Osnovna brzina koju mora da zadovolji svaki proizvođač je 130 km/h; naravno, svaki malo poznatiji proizvođač tu brzinu podiže na znatno veći nivo. Tako su, primera radi, neki od najskupljih krovnih nosača, čija je cena veća od 60.000 dinara, testirani do maksimalne brzine od 250 km/h. Zanimljiv podatak je i da većina proizvođača po pravilu ne daje garanciju, već samo ističe do koje su granice testirani njihovi proizvodi.
Za nedostatak mesta u prtljažniku krovni prtljažnici se čine kao idealno rešenje. Povećanje zapremine vašeg automobila i do 500 litara tokom putovanja svakako ćete osetiti. Trendovi iz razvijenijih zemalja, gde su krovni prtljažnici već odavno sastavni deo opreme većine automobila, sada su stigli i kod nas, pa se vozači sve češće odlučuju za tu investiciju. Većina kutija koristi se nezavisno od godišnjeg doba, ali ako se radi o nešto skupljim, a time i kvalitetnijim prtljažnicima, problema s prokišnjavanjem, aerodinamikom ili jednostavnošću upotrebe neće biti.
Kao i u svemu drugom, priča o krovnim prtljažnicima može se zaključiti starom izrekom: koliko para, toliko muzike. Ako se odlučite za povoljniju varijantu, mogu se dogoditi problemi s aerodinamikom, prokišnjavanjem, čak i padanjem krovnog prtljažnika s krova vašeg automobila. Skuplja i kvalitetnija varijanta krovnih prtljažnika osigurava vam vožnju bez ograničenja brzine, bez čudnih zvukova na krovu i bez ikakvih razloga za brigu. U svakom slučaju, novac koji ćete izdvojiti za kvalitetnije krovne prtljažnike će vam se isplatiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilkrovni prtljaznikpomagala
Komentari (0)
Dodaj komentar