Kupovina polovnog automobila (1)

Prilikom kupovine polovnog automobila potreban je veliki oprez, da se kupovina takvog vozila ne bi pretvorila u noćnu moru. Pogotovo danas i pogotovo kod nas. Kada je čovek svestan činjenice da se na našim drumovima, i pre ove poslednje uredbe o preregistraciji vozila iz Crne Gore, voze u velikom broju slučajeva "krševi" i razni sumnjivi automobili iz Evropske unije, nije lako odabrati i kupiti polovan automobil. Takva kupovina je u najvećem broju slučajeva kupovina "mačke u džaku".
Pre kupovine polovnog vozila, bilo da se radi o vozilu starom dve godine ili deset, obavezno se konsultujte s automehaničarem i limarom. U vašem krugu prijatelja sigurno se nalazi neko ko vam može preporučiti osobu čijem iskustvu i poznavanju automobila možete verovati. Uz to, u velikom broju ovlašćenih servisa u Srbiji možete za nekoliko hiljada dinara uraditi dijagnostiku vozila, u koju su uključeni svi mehanički sklopovi, motor i elektronika. Ako kojim slučajem prodavac polovnog automobila nije previše "oduševljen" vašim predlogom da se uradi dijagnostika, odmah odustanite od kupovine, jer očigledno postoji dobar razlog za njegovo odbijanje. Evo nekoliko napomena na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine polovnog automobila. Naravno, ovo su samo mali saveti, konačna odluka o tome da li ćete neki automobil kupiti ostaje na vama.
Dokumentacija – razgovarajte direktno s prodavcem ili osobom ovlašćenom za prodaju vozila. Ako postoji ikakva sumnja u ispravnost saobraćajne dozvole i podataka u njoj, verodostojnost se može proveriti u svakoj policijskoj stanici, na Odeljenju za registraciju vozila. Sigurno ćete mnogo puta čuti: "Ma, bez problema, vozilo je redovno servisirano u ovlašćenom servisu". Bez obzira na servisnu knjižicu, kupac ima pravo uvida u podatke servisa o popravkama i eventualnim oštećenjima vozila koje je kod njih servisirano. Ti podaci se čuvaju najmanje nekoliko godina, ali i duže.
Kilometraža – prema nekim procenama, na svakom trećem automobilu koji se prodaje kilometraža je vraćena. To se posebno odnosi na automobile s dizel motorom, jer se obično i kupuju zbog velikog broja kilometara koje mogu da pređu bez intervencije na motoru. Ta vrsta prevare je najčešća i najjednostavnija, jer se čak i u oglasima oglašavaju ljudi koji za manje od 50 evra nude uslugu menjanja kilometraže vozila.
Istrošenost diskova, papučica… – ovo je povezano s kilometražom polovnog vozila, jer potrošenost diskova može ukazati na smanjenu kilometražu. Ako su diskovi previše potrošeni, to upućuje na dve stvari: ili je kilometraža smanjena ili vozač nije previše štedeo vozilo i nije njime upravljao razumno. U oba slučaja postoji mogućnost da ćete s vozilom imati problema. Istrošenost sedišta, volana ili papučice za gas takođe može upućivati na održavanje vozila ili na njegovu stvarnu kilometražu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilkupovinapolovan
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Života Jović

    Ima ovde još problema sa kojim se susreću kupci polovnih automobila. Prvo, lako nasednu, jer su jednostavno trgovci polovnjaka, bilo na autoplacevima ili preprodavci, nepouzdani. Ja lično ne znam ni jedan autoplac koji sa automobilima poseduju i dijagnostički kod kompjutera automobila koji prodaje, a da ne govorimo o servisnoj dokumentaciji, pa makar i onoj od momenta kada je auto izložen prodaji.