Mazda MX-5: najprodavaniji sportski dvosed u istoriji

Pre 20 godina Mazda je na salonu automobila u Čikagu predstavila svoj mali kabriolet dvosed popularnog imena Miata. Primamljiv izgled i odlične performanse, uz nisku cenu, bili su faktori koji su ovaj Mazdin model odvajali od konkurencije.
Mala masa, pogon na zadnjim točkovima, dva sedišta, snažni motori i otvoreno nebo iznad glave jesu sve što treba za uživanje u vožnji za vreme toplijih dana. Uz dobru cenu, ovakav vid uživanja dostupan je mnogima, pa je zato Mazda MX-5 najprodavaniji sportski dvosed svih vremena, što mu je donelo i mesto u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda. Mazda MX-5 do sada je prodata u preko 850.000 primeraka i doživela je tri generacije. U mnogim državama postoje klubovi vlasnika modela Mazda MX-5; oni ujedno spadaju i u najmasovnije automobilske klubove u svetu. Ono što ovaj automobil čini posebnim jeste i podatak da je i veliki broj žena ponosnih vlasnica ovog legendarnog malog sportskog dvoseda.
Treća, aktuelna generacija ovog modela donosi već svima dobro poznat izgled, ali je prostranija, sigurnija i kvalitetnija nego pre. Rast se primećuje u svim smerovima, a duži poklopac motora od prethodnih modela daje "mazdi MX-5" sportske proporcije i izgled vrhunskog sportskog automobila. Najnoviju generaciju ovog modela možete kupiti i sa mekim i sa tvrdim krovom, pri čemu ne gubite onaj prepoznatljivi roadster stil, što dodatno proširuje ponudu ovog malog sportskog kabrioleta. U verziji s tvrdim krovom, krov se sklapa za samo 12 sekundi, što ga postavlja među brže u klasi.
"Fejslift" poslednje generacije ne donosi radikalne promene, već se upotrebom novih materijala i zanimljivom kombinacijom boja dobilo na utisku još većeg kvaliteta završne obrade. Ako želite da uživate u vožnji s vetrom u kosi duž morske obale, svakako razmislite o kupovini ove male "mazde". Zavisno od varijante karoserije, nivoa opremljenosti i izbora motora, cena joj se kreće od 18.500 evra za model Mazda MX-5 Emotion sa 1,8-litarskim motorom do oko 27.500 evra za model Mazda MX-5 Roadster Coupe Revolution s dvolitarskim agregatom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobildvosedmazdamx-5sportski
Komentari (0)
Dodaj komentar