Mazda2 – najbolji automobil u svetu

Pod imenom Mazda2 ili (u nekim zemljama) Mazda Demio u julu 2007. godine na tržištu se pojavio kompaktan minivan, koji je ove godine na salonu automobila u Njujorku proglašen za najbolji automobil u svetu. Pobedu je odneo među 39 nominovanih vozila, od kojih su se u finalu s „mazdom“ našli Ford Mondeo i Mercedes C-Class. Ovo izuzetno priznanje proisteklo je iz sveukupnih karakteristika ovog modela, uključujući dizajn, performanse, potrošnju, funkcionalnost i dinamičnost.
Po mišljenju žirija novinara iz celog sveta, sve te karakteristike zajedno dale su optimalnu kombinaciju savremenog automobila koji prevazilazi sve modele ostalih proizvođača. To je minivan s četvoro vrata i pripada B segmenu vozila. Napravljen je na bazi kombinacije koncepata koji su se već pojavljivali u nekim vozilima ovog japanskog proizvođača. Pre svega, kao osnova poslužio je prethodni model prve generacije „mazde 2“, ali su mu pridodati i neki novi elementi. Sportska dimenzija potiče od modela MX-5 roadstar, a nova tehnologija vozne dinamike (Zoom-Zoom) od „mazde 6“. Na taj način je nastala efektna kombinacija kompaktnog dizajna s oštrim konturama i blagim prelazima između njih.
Dimenzije ove druge generacije „mazde 2“ su malo manje od prethodne, pa je i težina manja za 100 kg (iznosi oko 960 kg). Dimenzije su joj 3,885 m x 1,695 m x 1,475 m, a međuosovinsko rastojanje 2,49 metara. Privlačnom spoljnom dizajnu prilagođen je i funkcionalan i estetski lepo usklađen unutrašnji dizajn. Kontrast između srebrnih komandi i drugih detalja u odnosu na tamnu podlogu vrlo je efektan. Zapremina prtljažnika je 250 litara (manje od prethodne generacije, koja je imala 270 litara), ali to je ustupak već pomenutim unapređenjima u brzini i dinamici.
Mazda2 se u Evropi prodaje od 2003. godine, a aktuelna druga generacija (proglašena za najbolji automobil u svetu) od 2007. Ponuđene su dve varijante motora sa zapreminama 1,3 i 1,5 litara. Njihova snaga iznosi od 75 do 103 „konja“. Prosečna potrošnja goriva je 5,4 litra (za motor zapremine 1,3 l) i 5,9 litara (zapremina motora 1,5 l) na 100 pređenih kilometara. Emisija ugljen-dioksida smanjena je u odnosu na prethodnu generaciju za 15 odsto i iznosi 129 grama (1,3-litarski agregat) i 140 grama (1,5-litarski agregat). Sve to ukazuje da je nagrada za najbolje vozilo dodeljena pravom modelu, koji se odlikuje ne samo kvalitetnim dizajnom i performansama već i ekonomičnošću i poštovanjem ekologije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilimazdanajbolji u svetu
Komentari (0)
Dodaj komentar