Mercedes E-klase: iskorak u budućnost

Kako vreme odmiče i tehnologija napreduje, sve je bliže doba kada će putnici, kao što se to moglo videti u naučnofantastičnim filmovima, samo ulaziti u automobil i određivati krajnju lokaciju. Po ulasku u vozilo, neki centralni kompjuter će sam odrediti raspored unutrašnjosti, poziciju sedišta, klimu, muziku u zavisnosti od potreba i želja putnika. Na putu će automobil sam birati trasu, paziti na saobraćajne znake da ne budu prekršeni propisi, voditi računa o horizontalnoj signalizaciji i ostalim učesnicima u saobraćaju. Vozaču i putnicima će, dakle, ostati samo da uživaju u vožnji.
Korak, i to ne baš mali, ka toj viziji automobilske budućnosti napravio je Mercedes sa svojom novom E-klasom. Izgled prednjeg dela kod nove E-klase je bitno promenjen, pa su umesto okruglih farova Mercedesovi dizajneri uveli mnogo ravnih linija i neobične "kockaste" farove. Promena ima i pozadi, najviše na zadnjoj svetlosnoj grupi. Unutrašnjost je posebna priča, naročito sedišta. Postrana ergonomija, veliki broj stvari podešava se elektronski, a komande su ili na vratima ili pored centralne konzole.
Kad sednete, podešavate visinu i dužinu (bukvalno) sedišta, podršku leđima, vratu, a sve preko komandi koje izgledaju kao mala sedišta. Dok vozite, sedišta opcionalno prate putanju automobila i u krivini pružaju podršku telu sa strane, a kada ubrzavate, pojačanje se oseti u leđima. Velike staklene površine i panoramski krov osiguravaju odličnu osvetljenost unutra i preglednost okoline.
Međutim, automobil prati i šta vi radite. Ako se približite vozilu ispred sebe ili "nesmotreno" prelazite iz trake u traku, automobil vas upozorava da se uozbiljite i poštujete propisano rastojanje i signalizaciju na putu. Navedeno je samo delić mogućnosti nove E-klase i dokaz da je Mercedes zaista jedan od najjačih proizvođača u premijum klasi.
Mnoštvo dodataka u navedenom automobilu pokazatelj je napretka u ovoj industriji i toga da su sve bliži dani već navedene budućnosti. Dosta noviteta i na području sigurnosti uvedeno je u novu E-klasu. Recimo, Attention assist, koji serijski dolazi u svakom modelu, prati oko 70 pokazatelja stanja vozača i, ako primeti da je vozač zaspao, alarmira zvučno i grafički. Takođe, tu su i nova svetla, koja automatski reaguju ukoliko su upaljena "duga", a u susret ide drugo vozilo, pa se vraćaju na poziciju "oborenih" svetala.
Cene Mercedesa E-klase kreću se od oko 39.500 evra za najjeftiniji – E 220 CDI, dok za E 500 4MATIC treba izdvojiti oko 66.000 evra. Naravno, tu je mnoštvo dodatne opreme, pa cene mogu veoma porasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilie-klasamercedes
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Slobodan Matić

    Auto je izuzetan! Naravno da Mercedes ne odstupa od tradicije, već naprotiv kao i oduvek teži najnovijim tehnološkim dostignućima i teži da vozačima obezbedi što udobniju i bezbedniju vožnju, što je najznačajnije onoj grupi vozača koja provodi puno vremena u autu i koja za sobom ostavlja puno pređenih kilometara. Nije proizvođač koji kopira druge, već mnogi drugi pokušavaju da kopiraju Mercedes. Izuzetno je originalan i kvalitetan u svakom pogledu. Veoma bih voleo da posedujem bilo koji od najnovijih modela mercedesa, ali mi je budžet veoma skroman pa ne mogu da sebi to priuštim. Možda se iz tog razloga zadovoljavam vožnjom 15 godina starog BMW-a, ali, bože zdravlja, nadajmo se svi nekim boljim vremenima pa da tada svi vozimo mercedese i uživamo u tom komforu.

  • Marko Prljević

    Gledano sa strane, autobomil je retko ružan, jedan od ružnijih u klasi. I napred ne izgleda posebno. Sve pohvale za unutrašnjost i „rep“ automobila.

  • Duško Radovanović

    Nimalo mi se ne sviđa novi „E“, naime, reč je o totalnom odstupanju od tradicionalnog dizajna mercedesa, ni prethodni model nije bio nešto fascinantan, ali je bar imao neku interesantnu građu. Izgled automobila je obično presudan faktor kupovine, ovaj auto izgleda kao da ga je projektovao tim stručnjaka iz Hyundai-ja, ili tako neke kompanije, čije poslovanje leži u kvantitetu. Mehančki, nema sumnje da će biti kvalitetan, deluje mi komforno, šteta što ne mogu da ga provozam. Ali u svakom slučaju, iskreno, radije bih kupio stari dobri 190 AMG nego novi E, koji mi izgleda kao da je došao sa kineske pijace..

  • Jasmina Pavlović

    Auto je nebeski, samo nije za svakoga. Ne mislim samo na cenu, već i na naše bahate vozače.