Mercedes GLK – luksuz koji se podrazumeva

Novi model koji nam dolazi iz Mercedesove kuhinje je "mali" kompaktni SUV s oznakom GLK. Svoje mesto na tržištu u ovom segmentu auto-industrije on traži među modelima kao što su BMW X3, novi audi Q5 ili volvo HC60, koji su mu i osnovni konkurenti.
Čini se da je ideja vodilja prilikom projektovanja ovog automobila bila ta da veličina ponekad ipak nije presudna. Ovu ideju Mercedes brani upravo novim modelom GLK, koji nudi potpuni osećaj vožnje kao kod klasičnih Mercedesovih SUV vozila, ali u manjoj, kompaktnijoj formi. Mercedes GLK je u stvari umanjena verzija već poznatog modela GL, a dimenzije su mu: dužina 4.528 mm, širina 1.840 mm, a visina 1.689 mm.
Iako relativno malih dimenzija, novi GLK, zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2.755 mm, nudi sasvim dovoljno prostora za pet odraslih osoba. Zapremina prtljažnika je od 450 do 1.550 litara. Unutrašnjost je obogaćena svim mogućim luksuznim dodacima tipičnim za Mercedes. Ovaj automobil, kao i Folksvagenov Tiguan, dolazi u dve verzije. Prva je verzija za vožnju po gradu i autoputevima, s mnoštvom luksuznih dodataka, a druga je terenska, koja dolazi s većom visinom u odnosu na tlo, kao i zaštitom donjeg dela automobila pri terenskoj vožnji.
Da je GLK zaista veoma sposoban terenac, a ne samo vozilo koje tako izgleda govori i činjenica da mu je rastojanje od tla 187 mm, maksimalni ugao penjanja je 23 stepena, dok je silazni ugao 25 stepeni, kao i relativno mala masa od 1.830 kg. U mercedes GLK ugrađuju se dva V6 benzinska motora; jači motor je zapremine 3,0 litra, koji na pogonske točkove isporučuje svoju 231 konjsku snagu, a 3,5-litarski motor je od 272 konjske snage. U ponudi su i dva CDI dizel agregata – 2,2-litarski četvorocilindraš sa 170 "konja", kao i 3,0-litarski V6 od 224 "konja".
Svi modeli novog mercedesa GLK imaju stalan prenos snage na sva četiri točka s centralnim diferencijalom. Novi mercedes GLK proizvodiće se u fabici u Bremenu, a na tržište stiže ove jeseni s očekivano visokim cenama, koje se kreću od 34.000 evra za osnovni GLK 220 CDI model pa sve do 38.700 evra za model GLK 350, koji je najjači model s najbogatijim paketom opreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliglkmercedessuvterenac
Komentari (0)
Dodaj komentar