Mercedes S 400 CDI Brabus – oličenje superlativa

Nemački specijalista za oplemenjivanje Mercedes-ovih modela Brabus je zadovoljan tek kada mu pođe za rukom da vozila sa znakom trokrake zvezde dotera do granica mogućeg. Sada se ova nemačka firma prihvatila modela Mercedes S 400 CDI, i od ionako moćne mašine, napravila najjače putničko vozilo sa dizel-pogonom na svetu.

Nakon podrobnog ispitivanja, tehničari Brabus-a su u 250 KS jakom V8-Common Rail turbodizelmotoru S-klase otkrili skrivene rezerve snage, koje su uspeli da oslobode zahvaljujući svom „D8 Tuning-konceptu“. Tom prilikom se pored promene elektronskog upravljanja motorom vrši i instalacija sportskog izduvnog sistema, kompletno izrađenog od nerđajućeg čelika, kao i specijalno za dizel-motore razvijenog katalizatora visokog učinka. Nakon ovih zahvata, Mercedes S 400 CDI se pretvara u snagatora sa 330 KS (243 kW) i ogromnim obrtnim momentom od 690 Nm pri 2.200 obrtaja.

Za ovakvo „friziranje“ motora, Brabus zahteva oko 20.000 DEM, što je sitnica u odnosu na činjenicu da klijent najpre mora da doveze auto čija je cena oko 140.000 DEM. Zauzvrat se za najjačeg putničkog dizelaša na svetu obećavaju performanse koje su dosad bile obeležje samo benzinskih motora velike zapremine i čistokrvnih sportskih automobila. Tako sprint od 0 do 100 km/h, praćen zvukom fanfara četiri polirane izduvne cevi, traje samo 6,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi zapanjujućih 265 km/h. Uprkos povećanju snage, prosečna potrošnja i izduvni gasovi ne izlaze iz okvira norme Euro 3.

Ali čemu ovakvo jačanje motora, ako niko na prvi pogled ne uočava razliku u odnosu na serijski model? Zato Brabus dodatno nudi aerodinamički paket, koji se sastoji od: markantnih detalja na karoseriji, posebnih aluminijumskih felni u tri različita dezena, sa prečnicima od 18, 19 i 20 coli, kao i niže postavljenog sportskog ogibljenja sa širokim pneumaticima dimenzija 245/35 ZR 20 napred i 275/30 ZR 20 pozadi. Za enterijer modela V8 CDI na raspolaganju stoji čitav individualni program, koji seže od oplata za pragove od nerđajućeg čelika sa osvetljenim logotipom Brabus-a i ručno izrađenih kožnih sedišta, do poslovne opreme sa modernom računarskom i komunikacionom tehnikom, kojim se ovaj vrhunski dizelaš pretvara u luksuznu putujuću kancelariju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar