Minijaturna vozila Fijatove serije 500

Sećate li se popularnog „fiće“, našeg dugogodišnjeg nacionalnog vozila br. 1, koje je davno prestalo da se proizvodi? Još uvek se može ponegde sresti kako mili našim drumovima, pa čak i na autoputu. Umesto „fiće“ italijanski Fiat smislio je mnoge druge nove modele, a jedna od najnovijih serija takvih minijaturnih vozila je Fiat 500.
Fiat smatra da će ovim minijaturnim vozilima postići znatan uspeh na tržištu, kakav je postignut sličnim minijaturnim vozilom Mini, čiji je koncept razvijen pod okriljem BMW-a. Pošto će se modeli nove serije Fiat 500 u različitim varijantama pojaviti već do kraja ove godine, poznata italijanska kompanija smatra da će u ovoj godini prodati oko 60.000 vozila ove serije, dok se očekuje da će se u narednoj godini taj broj povećati skoro tri puta (na oko 150.000 primeraka).
Iz serije Fiat 500 najavljena su tri nova modela – sportska varijanta (SUV – Sport Utility Vehicle), zatim malo luksuznija kabriolet varijanta i malo snažniji model pod nazivom Abarth. Korisnicima će najpre biti dostupan prvi model (do kraja ove godine), zatim kabriolet verzija početkom sledeće, dok će se najviše sačekati na Abarth verziju (ona bi trebalo da bude predstavljena na sajmu u Tokiju ili Bolonji do kraja ove godine, a u prodaji se očekuje sredinom sledeće).
Neke osnovne informacije o vozilima serije Fiat 500 predstavnici kompanije dali su početkom jula ove godine, a zvaničnu izjavu za poznati magazin iz oblasti automobilizma „Automotive News Europe“ dao je izvršni direktor kompanije. Na osnovu toga objavljeno je da će vozila biti realizovana s pogonom na sva četiri točka (preuzetim sa Fiat-ovog vozila Panda). Najsnažniji će, kao što je rečeno, biti Abarth, s turbo motorom zapremine 1,4 litara i 135 konjskih snaga. Biće ponuđena i još brža varijanta ovog modela (Abarth 550ss) sa 155 konjskih snaga. Sve te planove Fiat će verovatno uspešno realizovati, a na kupcima je da odluče hoće li odabrati vozilo ove serije i koja će im varijanta od ponuđenih, u tom slučaju, najviše odgovarati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

500automobilifijatitalijamini vozila
Komentari (0)
Dodaj komentar