Mnogi to rade: Ove stvari NI SLUČAJNO ne smete ostavljati u svom automobilu

Nekim stvarima jednostavno nije mesto u automobilu pa ih treba držati kod kuće. Prilično lako auto postaje skladišni prostor. Pristupačan je, samo vi možete ući u njega, a ima i dovoljno mesta za razne potrepštine.

Ovih 15 stvari ne biste trebali ostavljati u vozilu:

Lekovi
Većinu lekova treba držati na sobnoj temperaturi, a automobil je veoma retko na toj tački kada se ne koristi. Toplota verojatno neće učiniti lekove direktno štetnim, ali im može smanjiti efikasnost.

Elektronika
Osim njihove same vrednosti, uređaji poput prenosnih računara i mobilnih telefona sadrže informacije koje je lako ukrasti.

– Ako ste u situaciji da morate ostaviti laptop ili telefon bez nadzora, proverite jesu li informacije šifrovane – kaže Eva Velaskuez, izvršna direktorka i predsednica američke firme Identity Theft Resource Center. Tako lopovi ne mogu da vide informacije bez šifre, koja bi trebala biti odvojena od lozinke koja se koristi za prijavu na uređaj, prenosi 24sata.rs.

– To je jak sloj zaštite i neko će se trebati dobro potruditi da ga pogleda – napominje Velasquez.

Krema za sunčanje
Ironično, aktivni sastojci kreme za sunčanje razgrađuju se na visokim temperaturama. Ostavljanje ovih proizvoda u autu na vrućini smanjuje njihovu delotvornost. Osim toga, toplota može uzrokovati i eksploziju koja može napraviti nered u autu.

Flaše vode
Iako nedovoljno jasno, studije su povezale BPA i ftalate, hemikalije pronađene u plastičnim bocama vode, sa raznim zdravstvenim stanjima i bolestima. Držanje flaša na suncu i zagrevanje može uzrokovati taloženje ovih hemikalija u vodi. Osim toga, ako flaša neko vreme stoji u vozilu, u njoj se mogu pojaviti i mikroorganizmi.

Ručna torbica
Ostavljanje torbice ili novčanika na vidljivom mestu čini automobil metom lopova, čak i ako ste zaključali vrata ili izvadili dragocenosti iz torbe.

– Nije važno hoće li se alarm oglasiti. Atraktivno je i oni će zgrabiti ove stvari  – kaže Eva.

Naočare
Iskoristite pretinac za sunčane naočale u automobilu tokom vožnje, ali ne ostavljajte ih u njemu nakon što stignete na odredište. Toplota može iskriviti plastične okvire, a metalne učiniti prevrućim za nošenje.

– Ostavljanje naočara ili sunčanih naočara na kontrolnoj tabli još je gore jer vetrobransko staklo može privući sunčevu svetlost – rekla je portparolka Američkog optometrijskog udruženja Susan Thomas.

Važni dokumenti
Ako imate lične dokumente koje planirate poslati ili uništiti, neka taj zadatak bude prioritet na popisu obaveza. Držanje datoteka i važnih obrazaca u automobilu, dok obavljate druge poslove ili nemate vremena za njih, ostavlja informacije na videlu ako netko provali u vozilo, kaže Velasquez.

– Stavite ih u auto, pobrinite se za njih i onda ste gotovi. Ako ne moraju biti u automobilu, ostavite ih kod kuće ili u kancelariji – savjetuje Eva.

Pasoš
Nikada ne ostavljajte pasoš u autu dok putujete.

– Krađa identiteta još je lakša s pasošom nego s vozačkom dozvolom. O podacima i delovima identiteta moramo razmišljati kao o dragocenostima. Nećete ostaviti nakit u autu, ali nemate isti nivo zabrinutosti za stvari koje čine vaš identitet, a trebali bi – ističe Velasquez.

Vino
Ako se boca previše zagreje, to utiče na okus, a tekučnost može procuriti oko čepa ili potisnuti van, i tako uništiti vino.

Mala deca
Čak i ako ne očekujete da će zadatak trajati više od nekoliko minuta, ostavljanje dece same u automobilu na vrućem danu ugrožava njihovu bezbednost.

Čak i ako je prozor otvoren, temperatura u automobilu može jako skočiti u vrlo kratkom roku.

Kućni ljubimci
Psi i mačke takođe su u opasnosti tokom vrućih letnjih dana. Stotine kućnih ljubimaca umire svake godine od pregrevanja u vozilima, prema Američkom veterinarsko medicinskom udruženju. Nakon sat vremena temperatura automobila može dostići znatno veću temperaturu od spoljne, a čak ni zasenjeno parkirno mesto neće je održati nižom.

Namirnice
Sačuvajte kupovinu namirnica za kraj popisa obaveza. Kvarljivu hranu u većini slučajeva treba staviti u hladnjak najkasnije za dva sata. Leti je taj rok još kraći rok.

Sobne biljke
Uzmite u obzir vremensku prognozu pre odlaska u garden centar, posebno ako se odmah nakon toga ne vraćate kući. Čak i relativno blage temperature mogu ubiti neke biljke u roku od sat vremena. Ako lišće dodiruje prozore, hladno staklo bi ga moglo uništiti. Visoke temperature takođe mogu biti pogubne, zato ih držite u senci i na hladnom dok se vozite i donesite ih u kuću što je pre moguće.

Limenke
Postoji razlog za sitni ispis na nalepnicama upozorenja na limenkama koji kaže da ih ne skladištite na određenim temperaturama. Kako se temperatura proizvoda penje, tako raste i unutarnji pritisak. U retkim slučajevima vrućina u automobilu može postati toliko intenzivna da aerosol eksplodira, posebno ako ga ostavite na direktnoj sunčevoj svetlosti. To može oštetiti automobil, ili još gore, pogoditi nekoga dovoljno jako da ga pošalje u bolnicu.

Ruž
Omiljeni ruž nema velike šanse za ‘preživljavanje’ na visokim letnjim temperaturama pa lako može postati neupotrebljiv, rastopljeni nered, piše MSN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autmobil
Komentari (0)
Dodaj komentar