Mnogi vozači nisu sigurni: Evo kako je najsigurnije parkirati automobil na nizbrdici (video)

Verovatno je za mnoge već prošlo previše vremena od obuke u autoškoli, ali većina zna zlatno pravilo da parkirnu kočnicu valja uvek koristiti, čak i pri parkiranju na ravnom. Međutim, mnogi se pitaju kako optimalno parkirati na nizbrdici.

Pod uslovom da su svladali nešto zahtevniji postupak parkiranja na uzbrdici, odnosno nizbrdici, mnogi vozači će se pitati što sve mogu preduzeti da bi bili što sigurniji.

Ako vozite noviji automobil s automatskim menjačem, većinu posla odradiće automobil. Sve što trebate da učinite je da stavite ručicu mjenjača u položaj P, a nakon što ugasite motor, podićiće se i automatska parkirna kočnica. I to je to.

Kod automobila opremljenih ručnim menjačem stvari su donekle komplikovanije po vozača. Naravno, aktiviranje parkirne kočnice se podrazumeva i obavezno je. Nakon toga treba ubaciti menjač u stepen pjenosa suprotan tendenciji kretanja vozila. Dakle, ako ste okrenuti naniže (nizbrdica), ubacujete u rikverc, a ako prednji kraj auta gleda uzbrdo, ubacite u prvu brzinu.

U slučaju da vam otkaže parkirna kočnica, motor bi trebao da spreči kretanje vozila. Stepen prenosa koji je suprotan od smera kretanja trebao bi da poništi uticaj gravitacione sile, naglašavaju sručnjaci.

Stariji vozači pritom koriste još neke trikove. U autoškoli se uči da je dobro zakrenuti točkove u smeru trotoara – ako auto krene, bankina će ga zaustaviti. Naravno, imate li neki kamen ili komad drveta, nije naodmet da ga stavite pod točak, prenosi Index.hr

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilnizbrdicaparkiranjeuzbrdica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Branko

    Uvek imati u automobilu jednu ciglu i komad drveta za parkiranje na neravnom terenu. Koja glupost, šta sve neću pročitati.🤣