Mnogo razloga da se zaljubite u auto

Kad se pomene ime Ferrari, pravim ljubiteljima automobila, pa čak i onima koji su daleko od toga, bukvalno se zavrti u glavi. Atraktivna crvena boja, prepoznatljiv znak konja koji se propinje, sjajan dizajn, snaga, sve su to argumenti koji plene i koji se, manje ili više, unapređuju s pojavom svakog novog modela. U 2007. godini startuje 2007 Ferrari 599 GTB Fiorano, koji je od predstavnika ove kompanije najavljen kao „najbolji Ferrari svih vremena“.
Fiorano je sportski dvosed koji je napravljen kao unapređena verzija modela 575M Maranelo. Napravljen je u poznatom studiju za dizajn – Pininfarina, a njegov stilista je Frenk Stivenson (Frank Stephenson). Oznaka 599 GTB potiče od činjenice da njegov motor ima zapreminu 5.999 cenimetara kubnih (oko 6 litara) i da ovaj automobil pripada takozvanoj Grand Turismo Berlinetta (GTB) klasi. Premijerno je prikazan na Sajmu automobila u Ženevi 28. februara 2006. godine, a u ovoj godini zablistaće u punom sjaju u prodajnim salonima i na putevima širom Evrope, a i u nekim drugim delovima sveta.
Ferrari 599 GTB Fiorano krasi sportska i agresivna aerodinamična linija. Njegove dimenzije su 4,665 m (dužina), 1,962 m (širina) i 1,336 m (visina), dok mu je ukupna težina 1690 kg. Hauba mu je dugačka, pa se dobija utisak da je dizajnerima u studiju Pininfarina (među kojima je u ovom slučaju najveću ulogu imao Džejson Kastriota (Jason Castriota)) uzor bila dejtona (Deytona) iz sedamdesetih godina dvadesetog veka. Kontrola stabilnosti vozila je izuzetna i ostvarena je novom tehnologijom – sistem Manettino. On omogućava vozaču da neprekidno ima u vidu (na displeju) sve važne informacije o vozilu. Značajna novina je zamena amortizera i opruge delovanjem magnetnog polja. Treba pomenuti i inovacije u sistemu transmisije sa šestostepenim manjačem. Inovacije prati kompjuterska obrada podataka, koja neprekidno nadgleda ponašanje automobila u toku vožnje.
Ono što nismo pomenuli, a što se podrazumeva, jeste izuzetno snažan motor – 6.0L Tipo F133F V12. To je najsnažnija Ferrari-jeva „mašina“, sa 620 konjskih snaga pri brzini obrataja 7600 rpm. Maksimalna brzina mu je 330 km/h, a prvih 100 km/h dostiže za 3,7 sekundi. Na osnovu tih podataka mora se zaključiti da se ovaj konj vrlo efektno propinje. Njegova unutrašnost takođe odiše luksuzom. Napravljena je u kombinaciji kože, aluminijuma i karbon-fibera. Posebna priča je komandna tabla i volan. Na volanu se nalazi taster za paljenje motora i multifunkcionalni prekidač za upravljanje. Audio sistem je vrlo kvalitetan, s opcijom GPS navigacije na displeju i mogućnošću povezivanja sa iPod MP3 plejerom. U svakom slučaju, zaista mnogo razloga da se zaljubite u ovaj sportski auto. Osim jednog – cene, koju je bolje ne pominjati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

575M maranelodvosedferariferrari 599 gtb fioranofrank stephensonfrenk stivensonpininfarinasportski automobil
Komentari (0)
Dodaj komentar