Na ovaj način uništavate automobil, a niste ni svesni!

Stručnjaci otkrivaju koje sve to naše navike mogu da utiču na performanse automobila

Ako ubrzo nakon kupovine automobila morate da idete u servis ili imate probleme u vožnji, proverite da li spadate u ovu grupo vozača sa lošim navikama.

Velika je verovatnoća da upravo vaše loše navike utiču na performanse vašeg automobila. Evo koje su najčešće:

1. Prva brzina tokom stajanja

Prva takva navika je stavljanje menjača u prvu brzinu prilikom stajanja, najčešće na semaforu. Tada mora da se pritisne kvačilo, a i kočnica ako je automobil na blagoj uzbrdici.

Kako kažu stručnjaci, to bi trebalo izbegavati jer opruga u kvačilu nije dizajnirana da dugo trpi takvu silu i mogla bi da se potroši mnogo ranije, odnosno mogla bi da pukne. Preporučuju da izbacite menjač iz brzine i stisnete kočnicu.

2. Držanje ruke na menjaču

Druga navika je držanje ruke na menjaču tokom vožnje i stajanja. Ovo ne bi trebalo da radite jer tako vilica menjača dodatno pritiska zupčani spoj, a navedena sila može da ošteti menjač. Savetuju da za njim posegnete samo u trenutku kada treba da promenite brzinu.

3. Ignorisanje ručne kočnice

Čak iako ste parkirani na ravnom, ne postoji razlog zbog kog ne biste koristili ručnu kočnicu. Izbegavanje njenog korišćenja stavlja čitavu težinu vašeg vozila na jedan mali komad metala koji se nalazi u transmisiji, a zove se parking zaponac. To je predmet veličine vašeg prsta, pa se veoma lako može izlizati zbog nošenja tolike težine. Upotrebom parking kočnice jednako ćete rasporediti težinu, što će vam omogućiti duže trajanje transmisionih komponenti.

4. Nagli prelazak iz rikverca u brzinu

Zamislite ovo: izlazite iz parking mesta. Nigde nikoga oko vas, prebacujete u brzinu i krećete napred. Zvuči vam poznato? Iako vam možda ne deluje kao loša stvar, nagla promena pravca može zaista oštetiti pogon vašeg vozila. Pre nego što prebacite u prvu iz rikverca, dozvolite automobilu da se u potpunosti zaustavi. To je jedna sekunda više nego inače, a spasiće vas od svih budućih problema sa motorom, transmisijom i osovinama.

5. Davanje gasa pre nego što se motor zagreje

Dozvolite svom automobilu da mirno radi pre nego što pritisnete gas. To dozvoljava bolju distribuciju ulja kroz motor i daje motoru i ulju mogućnost da dostignu radnu temperaturu. Stiskanje pedale za gas neće ubrzati taj proces, već vam može prouzrokovati štetu koja se lako može izbeći. Hladno dodavanje gasa uzrokuje nagle promene temperature i kreira stres među usko upakovanim komponentama motora. Dajte svom motoru minut da se zagreje i onda krenite gde god da ste pošli.

6. Držanje kočnice na nizbrdici

Ok, ponekad morate prikočiti ako se vaš auto nizbrdo kreće previše brzo. Ali, morate znati da baš taj potez uzrokuje gomilanje toplote u vašem kočionom sistemu, što povećava rizik pregrevanja ili deformisanja nekih komponenti. Solucija za taj problem je prelazak na manji stepen prenosa. Prirodna dekompresija koja se tada dogodi u pogonu će održati vaš automobil u brzini koja je bezbedna. Na taj način, vaše kočnice će biti daleko efikasnije i nećete se mnogo trošiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobil
Komentari (0)
Dodaj komentar