Najjeftiniji trikovi kako jednostavno očistiti zaleđeni automobil, bez skupih hemikalija

Onima koji nemaju garažu ovo je verovatno tokom zime uobičajeno pitanje – kako najjednostavnije očistiti automobil?

Iako postoje mnoge hemikalije koje mogu da olakšaju skidanje leda mnoge od njih nisu dobre ni za vas ni za automobil.

Ključ može biti u prevenciji, ali ne morate posezati za nekim skupim rešenjima, i neka jeftinija i pristupačnija mogu vam olakšati čišćenje.

Jedan od najjednostavnijih načina je da kartonom prekrijete svoje vetrobransko staklo. Nabavite kartonsku kutiju koja je dovoljno široka da prekrije celo staklo. Uveče stavite karton preko vetrobranskog stakla i učvrstite brisačima. Ujutro bi posao trebao biti daleko jednostavniji nego da niste stavili karton. Slično mogu poslužiti i papirnate kese. Takođe, mogu se kupiti papirnate, odnosno kartonske, zaštite za stakla.

Verovatno već imate neku zaštitu od sunca, reflektiruću foliju ili nešto slično? Sada je stavite s spoljne strane vetrobranskog stakla i pričvrstite brisačima.

Slično može poslužiti i neka tkanina, bitno je da je dovoljno velika da njome možete prekriti vetrobransko staklo.

Možete da pripremite mešavinu od ¾ alkoholnog sirćeta i ¼ vode te time naveče poprskati vjetrobransko staklo.

Ako niste napravili dobru pripremu i sneg i led su se zalepili na vjetrobransko staklo jeftini materijal iz kućne upotrebe koji može poslužiti u ovu svrhu je sirće.

Za skidanje leda možete koristiti mešavinu ½ sirćeta i ½ vode. Također, možete napraviti u nekoj flaši s prskalicom mešavinu ½ vode i ½ etilnog alkohola.

Poprskajte ovom mešavinom, ostavite tridesetak sekundi da počne delovati, a zatim počnite sa struganjem leda.

Ukoliko se led uhvati na brisače možete se poslužiti alkoholom koji će brže s njih otopiti led.

Nemojte koristiti toplu vodu kako biste brže očistili led jer kombinacija tople vode i leda može uticati i na vetrobransko staklo koje može popucati.

Ako imate grejače za odmrzavanje stakla nemojte ih uključiti odmah na najjače jer isto tako može dovesti do pucanja stakla, istina u retkim slučajevima.

Automobil možete upaliti dok ste došli do njega i pre čišćenja, ali stručnjaci kažu da grejanja ne pojačaju odmah na maksimum.

I na kraju, koliko god zvučalo banalno, ne oslanjajte se na jeftina ili reklamna rešenja u obliku kreditne kartice, jer takva nisu mnogo upotrebljivija od nje i pucaju na većoj hladnoći. Strugalica neka bude velika i kvalitetno obrađena, s jednom gumenom stranom i jednim dobro obrađenim plastičnim rubom, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilvetrobranzaleđen
Komentari (0)
Dodaj komentar