Najmanji model BMW-a za 2008.

Serija 1 BMW-ovih automobila najmanjih dimenzija obogaćena je novim modelom za 2008. godinu – BMW 123d. Osnovne odlike ovog modela su nov snažan motor, smanjenje potrošnje goriva, kao i količine ugljen-dioksida u izduvnim gasovima.
BMW 123d za 2008. godinu pojavljuje se u dve varijante – sa troje i petoro vrata. Standardna atraktivnost BMW-ovog dizajna kao jednog od najpopularnijih brendova u svetu automobilizma privlači veliku pažnju dobrostojećih kupaca. Svakako, ne bez razloga, jer ovaj model se zaista ima čime pohvaliti. Njegov motor je napravljen kao nov koncept četvorocilindričnog dizel agregata sa dva turbo punjača (Variable Twin Turbo). Punjači su različite veličine, tako da se manji aktivira pri niskim brzinama, a veliki pri visokim. Prve varijante ovih mašina predstavljene su na BMW-ovom modelu 535d. One obezbeđuju ekonomičnost u radu, pa je ukupna potrošnja novog modela prosečno 5,2 litra na stotinu pređenih kilometara.
Posebna pažnja u najnovijim BMW-ovim vozilima posvećena je smanjenju količine štetnih izduvnih gasova. Strategija razvoja u pravcu što manje potrošnje goriva i što manje količine ugljen-dioksida u izduvnim gasovima u ovoj kompaniji razvijena je pod nazivom Efficient Dynamics. U poslednjih pet godina ona se neprekidno usavršava, tako da najnoviji BMW-ovi modeli pokazuju izrazito nizak nivo ovog štetnog gasa. Od jeseni 2006. godine oko 40 odsto vozila BMW grupe (BMW, MINI, Rolls-Roys) koja se prodaju u Evropi oslobađa manje od 140 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru. BMW 123d je prvi model koji oslobađa samo 138 grama ugljen-dioksida.
To je istovremeno i prvi serijski model s aluminijumskim dizel motorom koji ima više od 100 konjskih snaga po litru zapremine. Ukupna snaga mu je oko 204 konjskih snaga pri brzini od 4400 obrtaja u minuti, a obrtni moment 400 Nm pri 2200 obrtaja u minuti. U odnosu na prethodne modele Serije 1, pored mehaničkih unapređenja u radu motora, ima i male izmene u dizajnu. Ako se uzmu u obzir sve novine koje donosi, može se reći da u pravom smislu opravdava dugogodišnji renome BMW-a, zasnovan na ozbiljnom radu, razvoju i primeni novih tehnologija u automobilizmu. Brend BMW-a znači proveren kvalitet svih komponenti – dizajna (unutrašnjeg i spoljašnjeg), snage i efikasnosti motora, luksuza i komfora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilbmwefficient dynamicsserija1variable twin turbo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Milanko Ljubišić

    Moj tata ima BMW 520. BMW je za mene jedan i jedini. Izuzetan auto. Skoro da ne izlazim iz njega. BMW ne bih menjao ni za šta na svetu, to je pravi i jedini auto koji mi se sviđa. Moj tata ga isto voli i ne bi ga menjao ni za jedan drugi auto.

  • Borislav Đurović

    Slab sam na BMW i sam vozim jedan star 11 godina, treba da ga podmladim. Ko jedanput provoza BMW, ne interesuje ga neki drugi auto, bez obzira na to koliko ima novca.