Najsnažniji Golf

Porodica verovatno najpopularnijeg brenda nemačkog Volkswagen-a dobila je novog i dosad najsnažnijeg člana. Baziran je na već postojećem serijskom modelu Golf R32. U saradnji sa ABT Sportsline, poznatom nemačkom kompanijom iz Kemptena, koja se bavi „bildovanjem“ motora, nastao je model ABT Golf R32 – definitivno najsnažniji od svih serijskih Golf-ova.
U klasi sportskih modela pod brendom Golf Volkswagen proizvodi Golf GT, GTI i R32. Prvi model Golf-a R32 pojavio se 2002. godine, a nova generacija sa snažnim šestocilindričnim motorom usledila je 2005. Upravo ona je poslužila kao osnova za kreiranje najsnažnijeg Golf-a. Kompanija ABT Sportsline odradila je to maestralno – „nabildovani“ Golf R32 dobio je za 120 „konja“ veću snagu pa ima ukupno čak 370 konjskih snaga (272 kW). I ostale karakteristike su unapređene; start motora je brži za 1,2 sekunde (serijski model dostiže 100 km/h za 6,2 sekunde, a ABT model za samo 5 sekundi). Ekstremnoj snazi pridružuje se i maksimalna brzina kretanja od 270 km/h.
Sve to ostvareno je odgovarajućim izmenama u koncepciji rada motora, dodatnim kompresorom i modifikacijom elektronike ovog modela, kao i izmenama u sistemu za hlađenje (povećanjem). Na taj način je ovaj „hečbek“ postao znatno atraktivniji i pravi izbor za ljubitelje brzine i snage u serijskoj varijanti. Ostale komponente su mu uglavnom ostale iste kao kod aktuelnog Golf-a R32. Tu svakako treba pomenuti pogon na sva četiri točka (4MOTION), šestostepeni menjač, koji se nudi kao standard, i opcioni automatski DSG (direct-shift dual-clutch gearbox) menjač s dvostrukim kvačilom.
Zahvaljujući ovim karakteristikama, ABT Golf R32 idealan je za vožnju na autoputevima, ali i drugim (ruralnim) putevima. U pogledu dizajna, osim povećanih točkova na 19 inča, znatnijih izmena nema. Dimenzije su mu ostale iste – 4,246 x 1,759 x 1,465 metara, unutrašnji dizajn takođe. Standardna oprema uz ovaj model obuhvata „Bi-Xenon“, automatski erkondišn sistem (Climatronic), radio sistem RCD 300 Plus sa deset zvučnika, automatsko grejanje retrovizora i senzor za kišu, alarmni sistem i drugo. Opciono se ovoj opremi može dodati luksuznija unutrašnjost (sedišta), navigacioni sistem sa DVD plejerom i mnogi drugi elementi koji doprinose udobnosti i zabavi. Koliko će ovaj model koštati još uvek nije poznato. Podsetimo se da je cena standardnog Golf-a R32 23.000 do 25.500 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilifolksvagengolfr32
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dejan B

    A koliko troši 🙂