Najveća greška koju prave skoro svi vozači čim sednu u auto

Nešto najbolje što je iko mogao da izmisli da vozače jeste grejanje u autu i pametne sprave koje omogućavaju da se auto zagreje pre nego sednete u njega. Grejanje u autu vam se čini kao odlična ideja dok ujutru idete na posao i putujete po hladnoći, ali to nije baš sjajno rešenje. To što ćete uključiti grejanje vašem autu može više da škodi nego koristi.

Naviku da uključujete grejanje u autu sigurno imate još od vremena vaših roditelja i deluje vam sasvim logično da se vozite u toplom autu. Motori u novijim automobilima su mnogo drugačiji od onih koji se nalaze u automobilima koje su vozili vaši roditelji. Moderni automobili su napravljeni tako da mogu da funkcionišu u svim uslovima. Ovo je u potpunoj suprotnosti sa starijim modelima kojima je trebalo 10 do 15 minuta da se zagreju.

Kako biste ugrejali vaš automobil, sve što treba da uradite jeste da malo sačekate i on će se tokom vožnje ugrejati jer mu motor radi punom parom. Ukoliko još i uključite grejanje, potrošićete mnogo više benzina. Pored bespotrebnog trošenja benzina, višak goriva može da procuri unutar zidova cilindra i komore za sagorevanje. Umesto da produžavate vek trajanja vašeg automobila, vi ćete ovako samo da ga skratite, piše portal Magazin Novosti.

Ukoliko malo istrpite hladnoću i ne palite uvek grejanje, vaš automobil će duže da bude ispravan. Auto se brže greje kada je u pokretu, pa ne samo da ćete sačuvati gorivo i uštedeti novac, sačuvaćete i vaš auto od oštećenja. Pre nego što startujete automobil, potrudite se da vam svi prozori budu čisti od snega i leda, a auto će se tokom vožnje sam od sebe ugrejati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vautomobivozac
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Tekst je jako dobar mebi je na primer pomogao da ustedim bar 2-3 litre na 100km. Ja upalim motor a grejanje ukljucim pre toga i dizna ne zna da je grejanje upaljeno i time nema ni ispiranja i prelivanja goriva iz reezervoara u sam gepek. Onda gurnem auta 2 metra i odem na posao peske. Kada se vratim vidim da je sve toplo. Najbitnije je da nije doslo do nekog habanja i ostecenja.

  • Mehaničar

    Ne verujem šta piše … Višak benzina će procuriti po zidovima cilindra i komori sagorevanja… A gde se tu uklapaju dizne koje služe da rasprsnu gorivo u tačno određenom trenutku i tačno određena količina? Qko dizna nije ispravna ona može da opere zidove cilindra i time očisti ulje koje podmazuje taj prostor između cilindra i klipa i karika i onda dolazi do povećanja trenja i struganja karika po zidovima cilindra i oštećenja površine zida cilindra. U prevodu kada nema podmazivanja dolazi do struganja šmirglanja i gubitka tv principa kompresije u cilindru. Ukoliko dizna sune više bemzina i počne više da ispira zidove cilindra može doći do zakucavanja posle nekog krećeg vremena… Grejanje automobila je potrebno zbog vlage koju mi unesemo unutra vozila, što kod mokre odeće ili obuće… I sam vazduh koji ima vlage u sebi… Potrebno je ostaviti auto bukvalo dva tri minuta da radi u mestu da delovi i komponente motora zagreju i da ulje ukoliko je prehlado zagreje i ppteće kroz motor kako treba… Molim ovog lika ili likušu koja je pisala/o da isprwvi tekst i ne kopira strane tekstove nego da proda svoj auto i vozi se gradskim. Srdačan pozdrav

  • Bobo

    Na sve ove glupe komentare da kažem da je u ovom tekstu sigurno zamišljeno da se ostavi auto da radi u mestu kako bi se zagrejao da bi posle seo u zoplom autu, to je naravno loše za motor, sesti u auto upaliti motor i odmah voziti umerenim gasom, nakon 5 min. vožnje počinje da greje.

  • Anonimni

    Ako uključite grejanje odmah nakon startovanja motora velika je verovatnoća da će radilica da krene da struže o šuspleh sto može da rezultuje pomračenje meseca posle podne u letnjim mesecima ali sve ovo važi ako je temperatura spoljnog vazduha preko 23.8 stepeni celzijusa, da bi ste ovo izbegli vozite auto hodom u nazad menjajući stepene prenosa redosledom 1 2 3 4 u intervalima od 33.3 sekunde što je 10% od brzine prostiranja zvuka kroz vazduh koji želite da zagrejete, ako imate auto sa automatskim menjačem bez sistema TP BAS ili SPLIT OPTIKUS ovo pravilo ne važi.

  • Anonimni

    Vama odu jajnici ili prostata ali ste sačuvali motor divno.

  • Igor

    Ko god da je pisao ovaj tekst, ili nikada u životu nije seo u auto ili je komplet idiot…

  • Anonimni

    I, tako ti ja uđem u moj autić i ne uključim grejanje. Experimentalno. A, vani je pljuni-smrzni. Posle 2 minuta vožnje zamagljena stakla. A, ja se smrzavam. Dakle, teorija vam je, u praksi, totalna budalaština. Dokazano u praksi

  • Anonimni

    GLUPOST

  • Jovan

    Da li ja služim autu,ili on meni? On da se ne pokvari,a ja da se smrzavam? Kakva budalaština!