Najzeleniji automobil na svetu

Opšta tendencija orijentacije ka ekologiji u sve većoj meri primenjuje se u novim modelima automobila, pa zaista nije čudo što je ustanovljena nagrada za najuspešniji zeleni automobil na svetu. Ove godine tu nagradu je dobio BMW-ov model 118d, u konkurenciji brojnih modela, od kojih su se još dva našla u najužem, finalnom izboru – SmartForTwo CDI i Volkswagen Passat 1,9 TDI.
Ova nagrada ustanovljena je 2003. godine, a prvi put je dodeljena u januaru 2004. BMW 118d, prema tome, peti je automobil po redu kome je dodeljeno zvanje „World Green Car Award“. Da bi se vozila uopšte našla u konkurenciji za izbor najzelenijeg automobila u 2008. godini, trebalo je da se na nekom od velikih svetskih tržišta (Amerika, Evropa, Azija) već nalaze u 2007. „Zelena“ tehnologija na kojoj se njihov pogon bazira treba da bude ugrađena u serijski proizvođene modele ili da se nađe u prototipovima vozila koja će uskoro biti serijski proizvođena. I sam njihov proces proizvodnje u fabrikama treba da zadovoljava ekološke zahteve i propise.
Uzevši u obzir sve te komponente, BMW-ov model 118d odabran je kao najbolji. Zasnovan je na platformi ove kompanije poznatoj pod nazivom Efficient Dynamics, čiji je cilj smanjenje potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova, uz istovremeno poboljšanje performansi motora. Ova tehnologija, primenjena u modelu 118d, doprinela je da uz njegovu oznaku stoji Advanced Diesel. Priznanje dobijeno na svetskom nivou za kvalitet ove tehnologije biće novi podstrek za njeno dalje unapređenje, izjavili su predstavnici kompanije na zvaničnoj dodeli nagrade priređenoj na salonu automobila u Njujorku.
Ovaj model pokreće četvorocilindrični motor zapremine 1,8 litara i snage 90kW (122 KS). Maksimalna brzina kretanja mu je 201km/h, a prosečna potrošnja 5,6 litara na 100 kilometara. Ove karakteristike ukomponovane su s privlačnim dizajnom. BMW 118d je hatchback s četvoro vrata. Odlikuje ga dominantan prednji deo i dinamičan profil. Unutrašnjost je potpuno u službi ergonomije, s optimalnom raspodelom svih važnih funkcija oko volana. Pomoć u vožnji i sve značajne informacije, kao i elemente zabave pruža kompaktan sistem (kontrola klime, komunikacija, audio sistem, navigacioni sistem). Posebna pažnja posvećena je bezbednosti – dvostruka stop svetla, Xenon farovi, vazdušni jastuci, sistemi vezivanja i mnogobrojne tehnologije za elektronsku kontrolu stabilnosti, kočenja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilibmwekologijanajzelenijivesti
Komentari (0)
Dodaj komentar