Ne morate uvek da stružete: Trikovi kako da se stakla na automobilu ne zalede

Imate li mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok, po mogućnosti da ga ne zaklanjaju zgrade i kuće. Tako će prve jutarnje zrake sunca polako otapati led i mraz na vetrobranskom staklu.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

Možete napraviti i domaću tečnost za odleđivanje koju ćete ujutro samo poprskati po zaleđenom staklu i tako izbeći struganje. Vrlo je jednostavno.

U flašu stavite litru alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u flašu s raspršivačem alkohol i vodu u odnosu 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Želite li da se brisači ne zalepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti. Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih ‘zapakujete’ u plastične kesice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Zaštitite i brave od leda – tu pomaže WD40. Uprskajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Ukoliko se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto.

Zatim, tu je i trik kako da vam se stakla u vozilu ne zamagle, što je čest slučaj tokom hladnih dana. Vrlo je jednostavno – premažite sva stakla penom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete koristiti i kod kupatilskih ogledala.

Uz to, napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.

Na kraju: Nije na odmet ponoviti – nikad, baš nikad zaleđena stakla ne zalivajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda koju na staklo možete da nanesete krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilstruganje leda
Komentari (0)
Dodaj komentar