Nemci ipak neće smanjiti maksimalnu brzinu na auto-putu, a razlog je neočekivan

Nakon višemesečnih pritisaka nemačka vlada je odustala od uvođenja ograničenja brzine na auto-putevima u toj zemlji.

Nemački ministar saobraćaja Volker Vising je u intervjuu za Hamburger Morgenpost otkrio zašto se neće uvesti ograničenje brzine na 130 km/h na deonicama koje su još uvek bez ograničenja. On kaže da nema smisla zbog mere koja bi trajala tek nekoliko meseci ulagati tolike napore, kako po pitanju logistike tako i kad su troškovi proizvodnje u pitanju.

Naime, ministar je otkrio da je potrebno na svim tim deonicama postaviti znakove pa ih po ukidanju odredbe skinuti. Takođe, na zalihama trenutno nema dovoljno znakova pa bi bilo potrebno iste pre naručiti, prenosi Revija HAK.

Podsetimo, ideja o uvođenju ograničenja brzine postoji već godinama i vezana je uz ekologiju, a sad je aktualizovana zbog ruske nafte. Naime, ograničenjem brzine smanjila bi se potrošnja goriva, a time i zavisnost od ruske nafte.

Koliko brzo voze Nemci?

Još 2020. godine je nemački AutoScout24 anketirao svoje korisnike ne bi li saznao kakva je navika nemačkih vozača. Rezultati su pokazali da na deonicama auto-puteva bez ograničenja samo 5% vozača vozi do 130 km/h, a svaka treća osoba vozi preko 220 km/h.

Uzmemo li u obzir kako otpor vazduha ne raste linearno s porastom brzine, već s kvadratom, jasno je da svako povećanje brzine donosi drastično višu potrošnju goriva. Nemački ADAC je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine goriva više nego pri 100 km/h.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

auto-putbrzinanemačkaograničenje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ali zato u srbiji, na svakih 100 km naplatne rampe, placas Autoput a nesmes da vozis, na svakom kilometru ceka policija, ima vise policije nego u celoj Evropi, ja sam vozio po celoj Evropi ali takvu tiraniju nigde nisam doziveo, uhvati me po neki radar platim kaznu ali policiju nigde ne vidjam da maltretira vozace, ta diktatura u srbiji utice na raspolozenje vozaca…

  • Boki®

    Dok je nafte/ benzina to se neće desiti 🤷 Pa naj više novca u državnu kasu se sliva od poreza na isti! i na prekoračenja brzine! Tih „par“ kilometara ne moraju da pokrivaju patrolama a i mali je „znak demokratije“😉