Nissan 350Z – raketa na putu

Zavidljivi pogledi, puno adrenalina i poveći mesečni račun za gorivo idu u standardni paket opreme ovog automobila. Nissan 350Z izgleda brutalno snažno i ne treba zavirivati u saobraćajnu dozvolu ili pod poklopac motora da biste znali da je užasno brz. U prošlogodišnjem doterivanju Nisanovi tehničari povećali su 3.5-litarski V6 motor sa 300 na 313 KS, a 80 odsto komponenti potpuno je novo. Raspored težine je gotovo idealnih 53/47 odsto, a ako se spomene i aktivni zadnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem, nije teško zaključiti da je Nissan 350Z prava raketa na putu.
Zato ne čudi što Nissan 350Z aktivno konkuriše najsnažnijim modelima BMW-a Z4, Mercedesa SLK i Audija TT, kao i Poršeovom "boksteru", ali i mnogo snažnijim kupeima i roadster-ima. Nissan 350Z osvaja izgledom – jak je, s niskim težištem i izgleda skoro pakleno. Tu su i velike 18-inčne felne s pet krakova, kao i pozlaćena Brembo kočiona klešta na masivnim ventilirajućim diskovima napred i pozadi. Ispupčeni poklopac motora priča priču o onome što se nalazi ispod njega, a kao podsetnik, tu su i dve izduvne cevi nazad, koje su sposobne za muziku zaista širokog dijapazona.
Motor V6 pri niskim obrtajima zvuči gromko, ali grmljavina se pretvara u pravi urlik iznad 5.000 obrtaja. Ručni šestostepeni menjač kratkog hoda vrlo je čvrst i robustan, i zahteva "mušku" ruku. Snage ne nedostaje, pa je vozaču na raspolaganju u čitavom radnom području s vrhom na 6.800 obrtaja u minutu. Brza promena brzina doteraće Nissan 350Z iz mesta do stotke za manje od šest sekundi, dok će s gasom do kraja u šestoj brzini pojuriti do elektronske blokade na 250 km/h. Za pravovremenu promenu brzine brine se LED indikator, koji blicne svaki put kao preporuka vozaču da je vreme za viši stepen prenosa. U protivnom, tu je blokada na 7.500 obrtaja da ohladi vruću glavu.
Pri svemu tome osećaj brzine u unutrašnjosti je neverovatan, jer se u Nissan-u 350Z sedi vrlo nisko. Mesta ima samo za dvoje putnika i nešto njihovog prtljaga. Obrtomer je, kako i pristoji jednom rasnom trkaču, smešten u sredini, a svi ostali pokazivači su ergonomski gledano vrlo dobro raspoređeni i upotrebljivi. Sedišta vrlo dobro obuhvataju vozačevo telo, dok je preglednost, s obzirom na karakter automobila, odlična. Treba pohvaliti i nezavisno vešanje, koje se s nemalih 1.550 kg ovog automobila obračunava jako dobro. Vešanje je iznenađujuće udobno na oštećenim saobraćajnicama, a precizno i dobro odmereno na otvorenom putu. Nissan 350Z ipak najviše voli duge ravne deonice, što i nije neko iznenađenje, jer je reč o automobilu prvenstveno namenjenom američkom tržištu. Posebne pohvale idu na račun preciznog upravljača, kao i kočnica, koje svoj posao obavljaju na više nego zadovoljavajući način. Naposletku, moramo se osvrnuti na potrošnju, koja u proseku iznosi oko 15 litara na stotinu kilometara, dok se pri agresivnijoj vožnji diže do skoro 20 litara na 100 km. Na sreću, tu je i veći rezervoar od 80 litara koji će se pobrinuti da ne postanete suviše čest gost na benzinskim pumpama. Cena ovakvog automobila kreće se oko 50.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

350zautomobilinissansportski
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Tamara Mitić

    Ovaj auto je neodoljiv. Kupila bih ga, ali bih ga posle prodala, naravno.