Nissan NV200

Nisan (Nissan) se ne povezuje često s pojmom lakih dostavnih vozila, ali mnogima je poznato da ima priličnu tradiciju na tom području. Sada bi u tom smislu želeli da profilišu svoj proizvodni program, pa do 2013. godine najavljuju čak 13 noviteta, od kojih je model Nissan NV200 prvi stigao na tržište.
Reč je o proizvodu za ceo svet, što je zadalo dosta muka inženjerima dok nisu uskladili sve propise i očekivanja raznih tržišta. Ipak, Nisanov novi proizvod obećava. Izuzetno kompaktne spoljašnje dimenzije kriju prostranu unutrašnjost, odnosno tovarni prostor. Zbog svojih umerenih gabarita (dužina, visina, širina: 4,40 m x 1,86 m x 1,69 m), okretnosti u vožnji i malog kruga okretanja Nissan NV200 je idealan za grad. Istovremeno, pametnim oblikovanjem stvoren je tovarni prostor duži od 2 metra, koji istovremeno može da primi dve standardne europalete. Zahvaljujući niskom podu, tovarni prostor nudi zapreminu od 4,2 kubna metra, što je za četvrtinu (ili za oko jedan kubni metar) više od glavnih konkurenata.
Porodica NV200 u stvari ima tri člana. Pored furgona i ostakljenog kombija, koji su već u prodaji, krajem godine stiže i ludospace, udobna porodična verzija. Inače, vozilo je osmišljeno u Japanu, s naglaskom na kvalitet u svojoj klasi i s velikim doprinosima Nisanovih evropskih centara za dizajn, istraživanje i razvoj. Proizvodi se u Japanu, Kini i u Španiji (Barselona), odakle stižu i primerci za evropsko tržište. Dizajn vozila je jednostavan, što treba shvatiti kao prednost. Unutrašnjost je za ovu klasu neobično dobro izvedena, kako u smislu samog izgleda vozila, tako i u smislu kvaliteta. Vozačko mesto ostavlja utisak automobila tipa monovolumen, a ne "limenog" kombija, što će olakšati život mnogih vozača koji će se modelom Nissan NV200 služiti u svakodnevnom poslu.
Paleta motora je skromna, ali dovoljna. U ponudi su aluminijumski 1,6 benzinac sa 109 KS i 153 Nm (poznat, na primer, iz modela Qashqai), kao i Renoov 1,5 dizelaš sa 86 KS i 200 Nm (poznat iz mnogobrojnih modela kompanije Reno-Nisan). Iako je dizel verzija znatno skuplja, prednost je na njenoj strani, jer će benzinac u praksi teško održavati deklarisanu potrošnju. Naknadno će biti ponuđen snažniji dizel motor. Troškovi upotrebe, servisa i vlasništva su među najnižima u klasi. Servisni intervali produženi su na 20.000 km (ili svakih 12 meseci), a potrošnja goriva takođe je među najmanjima u klasi – 5,2 l na 100 km u mešovitoj vožnji (dCi), odnosno 7,4 l na 100 km (benzinski motor). Kako bi se naglasila njegova štedljivost i niska emisija štetnih gasova, Nissan NV200 s motorom 1,5 dCi nosi oznaku Pure Drive, rezervisanu za najefikasnija Nisanova vozila.
Kada je pravio pakete opreme, Nisan se trudio da ponudi ono najbolje iz preseka današnje tržišne ponude, tako da Nissan NV200 sadrži brojne elemente putničkog automobila, što je vidljivo u vozačkoj kabini i dugačkom popisu inovativnih osobina u standardnoj i dodatnoj opremi. Iako vozač pred sobom ima samo jedan okrugli instrument, u sklopu instrument table je i jedan od trenutno najpotpunijih putnih računara na tržištu. Osnovna sigurnosna oprema ima samo vazdušni jastuk za vozača, dok je onaj za suvozača deo standardne opreme u višem paketu Pro. ABS i Brake Assistant su serijska oprema, ali ESP dolazi samo na zahtev. Cene furgona kreću od 13.000 evra za model 1.6 Standard, dok je dizelaš skuplji za nekih 2.000 evra. Ostakljeni putnički kombi nudi se od 17.000 evra u verziji 1.6 Standard, a mnogo bolje opremljeni dizelaš uz paket opreme Pro nudi se za 20.000 evra. Fabrička garancija traje uobičajenih tri godine ili 100.000 km.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cenadostavno vozilofurgonkombimonovolumennisannv200opremapaketi opremeporodicarenostakla
Komentari (0)
Dodaj komentar