Nissan X-Trail: ono što je dobro ne menja se

Na prvi pogled, novi Nissan X-Trail ne izgleda nimalo različito od prethodne generacije ovog automobila. U stvari, tu je odgovor na pitanje kakav je ovaj novi X-Trail. Kada je sklapao novu generaciju svog moćnog terenca, japanski proizvođač vodio se logikom da ono što valja ne treba menjati. Tako se ponovo rodio Nissan X-Trail, kopija bolja od originala, koji se od starog spolja razlikuje tek minimalno, toliko malo da se razlike skoro i ne primete. A, naravno, razlika ima, pre svega ispod karoserije, gde su novi konstrukcija, motori i mehanika, ali i u samoj unutrašnjosti automobila. Nova je i platforma, koju X-Trail deli s modelom Qashqai, a koja je kruća i jača, s boljim voznim osobinama.
Prednji deo automobila nosi vešanje koje je kombinacija opruga, amortizera i donjeg krutog kraka, koji je usmeren prema napred i postavljen na pomoćnu šasiju izolovanu gumenim silent blokovima. Zvuk i vibracije ne prenose se na karoseriju, a udobnost je daleko veća. Zadnji deo nosi u potpunosti nezavisno multilink vešanje, postavljeno da bi se postiglo stabilnije ponašanje. Međuosovinski razmak povećan je za pet milimetara, a ukupna dužina mu je porasla za 175 mm. Ljubitelje off-road vožnje sigurno će zanimati ugao prilaza i odlaza nove karoserije, koji iznosi 28, odnosno 23 stepena, a udaljenost dna karoserije od podloge po kojoj se vozi je 20 cm. U unutrašnjosti, kabina je doživela redizajn radi polivalentnosti i podizanja kvaliteta. Materijali su prijatni, a upotrebljeno je dosta hroma i srebrnih detalja, tako da model s pravom nosi sve epitete visoke klase. Instrumentalna tabla je s centralne konzole premeštena u malo konzervativniji položaj, iza multifunkcionalnog volana. Dobilo se i na prostoru, pa je tako prtljažnik, upotpunjen ladicom sakrivenom u dvostrukom dnu, povećan na 603 litara (maksimalno 1.773).
Nissan je poznat po svojim terenskim mogućnostima. I Pathfinder i stari X-Trail bili su poznati po sistemu All Mode 4×4. Taj sistem je sada doživeo dodatna poboljšanja ugradnjom senzora koji neprestano nadgledaju bočna i uzdužna ubrzanja, zanošenje vozila i ugao zakretanja točkova, pa X-Trail po neravnim terenima gazi bez problema. S ovim elektronski nadziranim inteligentnim sistemom, koji se aktivira kružnim prekidačem, kao i uz sisteme za kretanje uzbrdo i nizbrdo, ovaj div ne poznaje reč nepristupačno. Pogon može biti na prednje točkove ili automatski, kada sistem sam odlučuje o količini momenta koji treba preneti na prednje i zadnje točkove. Na otvorenom putu bio je, razumljivo, nešto inferiorniji.
Iako je osvojio četiri zvezdice na EuroNCAP testovima, X-Trail je prilično siguran automobil. Prilikom frontalnog sudara putnički prostor je ostao netaknut, ali je, zbog loše zaštite vozačevih vrata, X-Trail dobio nižu ocenu. Odlične su i ocene iz bočnog sudara, kao i ocena za zaštitu dece. Ono što X-Trail čini još poželjnijim automobilom jeste brdo serijske opreme. Nje je previše, trebalo bi nam mnogo prostora da nabrojimo sve, ali tu su, između ostalog, klima, roletna u prtljažniku, aktivni nasloni napred, ABS, EBD, ESP, vazdušni jastuci za vozača i suvozača, pregrada koja se hladi, leđno ojačanje za vozača, aluminijumske felne, električno podesivi retrovizori, elektronska kontrola pogona, imobilizator motora, tempomat, pomoć pri kretanju na uzbrdici i nizbrdici… Paket SE ima još i prednja svetla za maglu, hromiranu prednju masku, CD-changer za šest diskova i sa šest zvučnika, pristup prtljažniku kroz srednji naslon, grejane retrovizore, senzor za kišu, krovne nosače sa svetlima… Za one koji žele još više tu su paketi LE (kožna sedišta, električni sunčani krov, inteligentni ključ…) i LE Exclusive (ksenonska svetla, navigacija…). Od motora, u ponudi su dva benzinska – 2,0-litarski 4×2 (141 KS) i 2,5-litarski (169 KS), kao i 2,0-litarski dizelaši od 150 i 173 KS. Cene se kreću od 26.000 evra (2,0 benzin XE) do 39.000 evra (2,0 dizel LE Exclusive).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autombilinisanx-trail
Komentari (0)
Dodaj komentar