Nova Fiesta spremna za sajam u Frankfurtu

U klasi automobila takozvanog B-segmenta (u kome se nalaze Opel Corsa, Fiat Grande Punto, Skoda Fabia i druga vozila) Ford je pripremio nov koncept supermini automobila Ford Fiesta. S tim konceptom on će nastupiti na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine. Prikazani koncept će, uz male modifikacije radi prilagođavanja tržišnom modelu, zatim nastupiti u martu sledeće godine na sajmu u Ženevi.
Koncept po kome je napravljena nova Ford Fiesta nosi naziv Verve Concept. Po dizajnu i performansama on u potpunosti predstavlja koncept budućih malih automobila ove kompanije. Taj koncept se zasniva na već realizovanim modelima u Ford-u pod imenom Iosis i Iosis X, kao i nedavno predstavljenim modelima u Evropi Mondeo i minivan S-Max (iz D-segmenta, veće varijante popularnog modela C-Max baziranog na platformi Focus-a iz C-segmenta). On će, kako izjavljuju predstavnici Ford-ovog odeljenja za dizajn, biti pravi primerak modernog i sofisticiranog stila nove „fashion“ generacije mini-automobila.
Iako se radi o supermini automobilu, on je koncipiran u elegantnom dizajnu, sa staklenim panoramskim krovom i 18-inčnim točkovima. Unutrašnji dizajn je, kako kažu predstavnici Ford-a, inspirisan najnovijim i najmodernijim mobilnim telefonima. To se odnosi na kompletan pristup pojedinim opcijama i komunikaciju s uređajima u automobilu. Svim opcijama pristupa se jednostavno i lako, pri čemu su sve informacije od značaja za vožnju i vozača prikazane na velikom kolor ekranu. Na taj način napravljeno je okruženje koje vozaču i ostalim putnicima u automobilu daje osećaj „kao da se nalaze u svojoj kući“.
Ford Fiesta će biti ponuđena u benzinskoj i dizel varijanti, s vrlo bogatim mogućnostima izbora odgovarajućeg pogona. Benzinci će se pojaviti s tri varijante agregata zapremine 1.3, 1.6 i 1.8 litara. Svi agregati navedenih zapremina su Duratec SCI agregati s direktnim ubrizgavanjem. Dizelaši su ponuđeni u dve varijante – s agregatima zapremine 1.4 i 1.6 litara (TDCI agregati, koje je Ford razvio u saradnji sa PSA Peugeot Citroen-om). Nakon nastupa na pomenutim sajmovima, nova Ford Fiesta će se pojaviti na evropskom tržištu sredinom sledeće godine, dok će na američkom startovati tek u 2009. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilifiestafordfrankfurtsajam automobila
Komentari (0)
Dodaj komentar