Nova Opel Astra

Zasnovana na tradiciji kompaktnog segmenta koji je Opel započeo još 1936. automobilom Olympia Kadett, Astra je neprestano bila među tri na vrhu liste najbolje prodavanih kompaktnih modela u Evropi, i to u segmentu koji čini 27 odsto od ukupnog broja prodatih automobila na tržištu. Prodaja modela Astra čini trećinu Opel/Vauxhall prodaje, s prosečnom godišnjom prodajom od skoro 500.000 vozila. U novoj Opel Astra-i objedinjeni su prvoklasno nemačko inženjerstvo, odličan dizajn i pristupačne inovativne tehnologije. Time se nastavlja uspešna filozofija, započeta modelom Insignia, koja se u kratkom vremenu popela na sam vrh prodaje u svom segmentu na tržištu Evrope. Premijera nove Astre zakazana je za 17. septembar na salonu automobila u Frankfurtu, a prvo će biti prikazana dinamična i istovremeno elegantna verzija s pet vrata, koja obećava uzbudljiv doživljaj u vožnji.
Nova generacija Astre prva donosi u segment kompaktnih automobila mnoge novitete što se tiče komfora i sigurnosti, kao što je to bio slučaj i s modelom Insignia. Radi se o izuzetnoj tehnologiji, kao što je potpuno nova mehatronički koncipirana šasija, najnapredniji sistem svetala, kamere za prepoznavanje saobraćajnih znakova i sedišta s najboljim ergonomskim svojstvima. Sa 4,42 metra, nova Astra nudi povećan putnički prostor i komfor u prednjem i zadnjem redu sedišta zahvaljujući 71 mm većem međuosovinskom rastojanju točkova u odnosu na prethodnu generaciju. Saradnjom dizajnera i inženjera koji su imali više od 600 sati testiranja u aerodinamičnom tunelu, Astrin fluidni oblik dizajniran je za maksimalnu efikasnost. Elegantnim proporcijama uz snažno ocrtanu siluetu s koso spuštajućom linijom krova i vetrobranskim staklom dodata je vizuelna atraktivnost inače tradicionalnoj hatchback varijanti
Kao i kod eksterijera, i u unutrašnjosti je korišćena tema krila i sečiva, čime je postignuta skladnost. Dizajneri su se posebno potrudili da dodaju još više fleksibilnih rešenja za sigurnost na putu. Širi međuosovinski razmak točkova i širi tragovi točkova konstruisani su tako da bi se dobila vrhunska okretnost i stabilnost u segmentu, a sve to bez zadiranja u udobnost. Astrino vešanje konstruisano je kao mehatronički sistem koji u potpunosti integriše mehaničke funkcije i elektronsku kontrolu. Opel FlexRide sistem elektronske vožnje je retkost kod kompakat modela, a pruža vozaču tri vrste podešavanja – standardno, Sport i Tour. Paralelno sa mogućnošću izbora, vešanje se i bez vozačeve intervencije u potpunosti i neprekidno prilagođava promenama stila vožnje i brzine.
Ostali inovativni tehnički detalji koji su uvedeni u kompaktni segment s novom Astrom su nova generacija bi-ksenon prilagodljivih prednjih svetala (AFL +), koja menjaju svoj intenzitet zavisno od uslova i brzine vožnje, s devet različitih funkcija osvetljenja, kamera Opel Eye sistema, koji prepoznaje znakove na putu i upozorava vozača kada automobil nehotice izađe iz svoje trake, ergonomska prednja sedišta, razvijena za optimalnu podršku leđa i sigurnost.
U ponudi je osam Euro 5 kompatibilnih motora s izuzetno efikasnim performansama. Svi osim osnovnih motora opremljeni su menjačem sa šest brzina, a svoju premijeru imaće novi automatski menjač s funkcijom aktivnog izbora. Četiri CDTI turbo dizel motora raspona od 1,3 do 2,0 litara, snage od 70 kW/95 KS do 118 kW/160 KS, opremljeni su filterom za čestice čađi. Ubrzo posle uvođenja nove Astre na tržište, deo ponude biće i verzija ecoFLEX s izuzetno malom potrošnjom goriva i malom emisijom CO2. Četiri benzinska motora 1,4-litarski i 1,6-litarski razvijaju snagu od 74 kW/100 KS do 132 kW/180 KS. Novi 1,4 turbo motor sa 103 kW/140 KS zamenjuje 1,8-litarski motor. Zahvaljujući izuzetno sofisticiranim tehnološkim karakteristikama, motor 1,4 turbo razvija 14 odsto više obrtnog momenta u odnosu na prethodni model, što se odražava na znatno nižu potrošnju goriva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

astraautomobiliopel
Komentari (0)
Dodaj komentar