Novi Ford-ov pikap u 35 varijanti

Da bi održao korak sa sličnim modelima drugih proizvođača (GM, Chrysler, Toyota) u kategoriji pikap (pick-up) vozila, Ford je pripremio nov, redizajniran model svog već legendarnog modela F-150. Snažniji i moderniji od svojih prethodnika, novi Ford-ov pikap biće ponuđen u čak 35 različitih varijanti dizajna i opreme, tako da će potpuno pokriti sve kategorije potencijalnih kupaca.
Ford-ova F serija proizvodi se gotovo 60 godina. Prvi pikap ova kompanija je napravila 1948. godine, a njegova oznaka bila je F-1. Kasnije (50-ih godina) oznaka je promenjena u F-100, a 1975. godine pojavljuje se prvi model F-150. Više od 30 godina on dominira pikap tržištem. U tom periodu doživeo je različite promene dizajna, a najnoviji modeli potpuno su napustili tradicionalan „sanduk“ dizajn, karakterističan za ovu vrstu vozila. To su danas moderne linije, koje su namenjene vožnji u različitim prilikama – počev od transporta u malom biznisu, preko noćnih izlazaka van grada i rekreativnih izleta u prirodu pa do putovanja na duge staze.
Trenutno aktuelan model lansiran je 2004. godine. Da bi se sačuvala aktuelnost u odnosu na konkurenciju, nakon pet godina (2009) pojavljuje se nov model. Već je prikazan na sajmu automobila u Detroitu, a 2008. godina će biti početna godina njegove serijske proizvodnje i prodaje. U odnosu na prethodni model po dimenzijama se ne razlikuje znatnije, ali su mu zato izmenjeni mnogi elementi u dizajnu enterijera i eksterijera. Upotrebljeni su kvalitetniji materijali, pa je novi F-150 čvršći, masivniji i fleksibilniji. Ponuđene su tri varijante kabina, četiri varijante zadnjeg tovarnog prostora i sedam varijanti dodatne opreme (XL, STX, FX4, XTL, Lariet, King Ranch i Platinum).
Na taj način je ostvareno 35 različitih konfiguracija ovog modela. Tome treba dodati i vrlo bogatu ponudu audio opreme i uređaja za komunikaciju i zabavu. Ponuda agregata obuhvata tri benzinska motora. To su agregati V8 sa zapreminama 4,6 litara (dva modela) i 5,2 litra, kombinovani s automatskom transmisijom s četiri i šest stepani. Za 2010. godinu Ford planira da ponudi dizel varijantu pogona ovog pikapa. Cena novog modela još uvek nije zvanično publikovana, ali će se sigurno naći negde u rangu trenutno aktuelnog Ford-a F-150 ili malo iznad toga, a on košta od 23.000 do 26.000 dolara, zavisno od ponuđene varijante.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilif150fordpikap
Komentari (0)
Dodaj komentar