Novi Renault-ov crossover

Terminom crossover označavaju se kompaktna SUV vozila za kretanje po svim putevima i terenima van njih. Pod imenom Koleos Renault nudi 4×4 crossover vozilo koje se odlikuje izuzetnom funkcionalnošću i efikasnošću. Njegovo zvanično predstavljanje očekuje se u martu, na salonu automobila u Ženevi.
Koncept ovog vozila prvi put je predstavljen 2006. godine na salonu automobila u Parizu. Zatim se pristupilo realizaciji prototipa. Za njegov dizajn zadužen je Renault, dok je razvoj ostvaren u Nissan-u (sasvim razumljivo, s obzirom na partnerstvo ovih kompanija). Za serijsku proizvodnju biće zadužena Renault-ova fabrika u Južnoj Koreji – Renault Samsung Motors, koja već nudi svojim kupcima verziju ovog SUV-a pod imenom Samsung QM5. Za Evropu se planira lansiranje ovog modela u junu tekuće godine, po ceni od oko 20.000 funti za osnovnu varijantu.
Renault Koleos je baziran na Nissan-u X-Trial, ali je koncipiran tako da predstavlja kombinaciju efikasnosti pogona 4×4, dinamičke linije jednog hatchback-a i velikog prostora u unutrašnjosti i prtljažniku (karakterističnog za MPV vozila). Prema tome, njegove odlike su udobnost, komfor i odlične vozne karakteristike na terenima izvan urbanog asfalta. Dimenzije su mu 4,52 x 1,86 x 1,7 metara, a međuosovinsko rastojanje 2,69 metara. Za njegove vozne mogućnosti posebnu zaslugu ima pogon na sva četiri točka. U normalnim uslovima koristi se pogon na prednje točkove, ali se po potrebi snaga ravnopravno raspoređuje i na zadnje točkove. Renault planira da kupcima ponudi i jeftiniju varijantu bez AWD pogona.
Renault Koleos će biti ponuđen u dve dizel varijante i jednoj benzinskoj. Dizelaši će imati zapreminu 2 litra i snagu od 110 kW (150 KS, 320 Nm) i 127 kW (175 KS, 360 Nm), dok će benzinac (Nissan TR25) biti sa 2,5 litara i 126 kW (175 KS). Standardna varijanta imaće manuelnu šestostepenu transmisiju, a opciono (za dizelaše) biće ponuđena i automatska transmisija. Mnogobrojne tehnologije brinuće se za stabilnost i sigurnu vožnju. Vredi pomenuti HSA (Hill Start Assist) i HDC (Hill Decsent Control) sisteme za pomoć pri startu uzbrdo i vožnji nizbrdo. Ovi sistemi se automatski aktiviraju čim nagib bude veći od 10 odsto. Prisutni su, naravno, i ABS, EBD (distribucija kočione sile), BAS (za naglo kočenje), a u unutrašnjosti atraktivni audio i video uređaji uz nezaobilaznu GPS navigaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilikoleoskrosoverreno
Komentari (0)
Dodaj komentar