Održavanje čistoće automobila u zimskim uslovima

Svakodnevne padavine, sneg ili kiša, normalna su pojava u zimskim mesecima. Pored toga, niske temperature teraju putare da saobraćajnice posipaju peskom i solju, a sve to utiče i na stanje automobila. Iako su noviji automobili po pravilu ofarbani mnogo kvalitetnijim bojama od nekadašnjih, a samim tim i osiguravaju bolju zaštitu, zimi treba posvetiti više pažnje održavanju vozila. Malim investicijama (češćim pranjem) svakako možete doprineti dužem veku pojedinih delova svog automobila.
Mnogo je vozača koji pranje automobila ne smatraju potrebnim sve dok imalo vide iz vozila, a samo potpuno zaprljano vozilo će podvrgnuti pranju i čišćenju. Ima i onih koji će reći da je izgled automobila poput izgleda odeće i životnog prostora, i govori mnogo o samim vlasnicima automobila. Teško je odrediti koliko puta svako od nas treba da pere automobil i leti i zimi. Verovatno je svako ipak sposoban da proceni kada je njegovom automobilu potrebno pranje. Kada se vlasnici automobila i odluče za pranje, mnogi od njih nisu sigurni koje je pranje najbolje. Da li da se opredele za automatsku perionicu ili ručno pranje, da li da sami operu automobil ili da to prepuste radnicima u nekoj od perionica? U svakom slučaju, preporučuje se da se automobil pere i odozdo. Time se štiti donji deo automobila, koji je za vreme zimskih meseci na najvećem udaru soli, najvećeg neprijatelja metalnih i gumenih elemenata vašeg automobila.
Pored spoljašnjeg pranja, potrebno je i pranje unutrašnjosti vozila. Čista stakla na kojima nema masnih naslaga manje će se "znojiti", a samim tim i vozaču će omogućiti bolju preglednost, što je u saobraćaju veoma bitno. Većina automobila ima tekstilne podmetače za noge, ali preporuka je da se za zimski period nabave gumene prostirke. One će mnogo bolje sprečiti da se podne obloge natope od mokrih i snegom prekrivenih cipela, a i mnogo ih je jednostavnije čistiti i održavati.
Najčešći i najjednostavniji način pranja vozila je odlazak u automatsku perionicu. Za veoma malo novca moguće je obaviti spoljašnje pranje vozila, a preporuka je da ipak odaberete skuplju opciju, koja nudi i pranje automobila odozdo. Ipak, ovde treba imati na umu da nisu sve perionice iste, i da mnoge ne posvećuju dovoljno pažnje redovnom održavanju. Naime, najveći problem automatskih perionica su četke, koje su napravljene za određen broj pranja, a u mnogim automatskim perionicama ih veoma neredovno menjaju. Takve četke oštećuju lak na automobilu, pa se posle takvog pranja na laku često vide ogrebotine. Zato je bolje koristiti usluge kvalitetnijih perionica ili onih koje vam je neko preporučio.
Najbolje i najkvalitetnije pranje automobila je ručno pranje. I dok mnogi još pribegavaju samostalnom pranju u dvorištu ili ispred zgrada, preporuka je da se to ipak poveri specijalizovanim perionicama. Pored toga što ljudi u njima to rade svakodnevno i koriste proverena sredstva za pranje, takve perionice će i najbrže obaviti posao. Računica o kućnom pranju ovde brzo gubi smisao ako uračunate kupovinu mašine za pranje, šampon, sunđere, utrošenu vodu i struju, kao i izgubljeno vreme. Prednost je sigurno na strani perionica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliodržavanjepranjezima
Komentari (0)
Dodaj komentar