Ovo su najopasnije stvari koje možete da uradite u automobilu

Većina saobraćajnih nesreća uzrokovana je ljudskom greškom pa ih je u potpunosti moguće sprečiti. Svi mi s vremenom razvijemo loše navike za volanom, poput prebrze vožnje ili konzumiranja hrane i pića u vožnji. Najbolji način da ostanemo sigurni je da se zapitamo šta radimo pogrešno.

Vožnja sa slušalicama

Ako je radio u vašem automobilu pokvaren ili ga uopšte nemate, slušanje muzike kroz slušalice može zvučati kao privlačna alternativa vožnji u tišini.

Nije. Odvaja vas od spoljnog sveta. Možda nećete čuti kako neko trubi ili motocikl koji će vam proći kroz mrtav ugao.

Vožnja u pijanom stanju

Skoro 30 ljudi u Sjedinjenim Državama svaki dan pogine u nesrećama uzrokovanim vožnjom u pijanom stanju. Iako se nesreće događaju, te se smrti u potpunosti mogu sprečiti.

Efekti vožnje u pijanom stanju su dokazani i dobro poznati, a rešenje ne može biti jednostavnije: Ako vozite, nemojte piti. Ako pijete, nemojte voziti.

“Naduvana” vožnja

Rekreacijska marihuana legalna je u sve većem broju država, ali to ne znači da je vožnja nakon potezanja dima bezbedna. Vožnja pod dejstvom narkotika jednako je opasna i jednako protivzakonita kao i vožnja u pijanom stanju, ali istraživanje agencije AAA pokazuje da je 14,8 miliona vozača otkrilo da je selo za volan u roku od jednog sata nakon konzumiranja marihuane.

Ista studija pokazala je da skoro 70 posto Amerikanaca misli da je malo verovatno da će biti uhvaćeni ako voze naduvani. Naravno da nisu u pravu.

Vožnja u pospanom stanju

Godine 2018. Udruženje AAA za bezbednost u saobraćaju objavilo je da 9,5 posto nesreća uključuje pospane vozače.

Istraživači su zaključili da je vožnja nakon pet sati sna jednako opasna kao vožnja u pijanom stanju. “Jedini protivotrov za pospanost je san”, istaknuo je AAA.

Vožnja bez sigurnosnog pojasa

Nikada nije dobra ideja voziti se bez sigurnosnog pojasa. Vožnja bez pojasa još je opasnija u najnovijem modelu automobila opremljenom vazdušnim jastucima.

Ako se sudarite, bićete izbačeni prema upravljaču dok se vazdušni jastuk aktivira u suprotnom smeru. To nije sjajan recept za preživljavanje, piše MSN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opasnostvožnja
Komentari (0)
Dodaj komentar