Peugeot 3008

Dodavanje jedne nule obično nema značaja (ili znači vrlo malo). Nula može ostati gotovo neprimećena, pogotovu ako se radi o oznakama i izmenama u nazivu automobila. Naravno, to nije pravilo. Upravo dodavanjem jedne nule dobro poznatom nazivu 308, Peugeot priprema novi model – 3008. Ovoga puta dodata nula zaista ima značenje. Ona potpuno transformiše klasičan Peugeot-ov kupe u trenutno najaktuelniju i najmoderniju vrstu vozila – SUV (Sport Utility Vehicle).
Kodna oznaka tokom razvoja novog Peugeot-a bila je T8. Sada je definitivno poznat kao Peugeot 3008 i nalazi se u fazi testiranja. Javnosti bi trebalo da bude prikazan krajem 2009. godine, a u prodaji bi trebalo da se nađe početkom 2010. Po običaju, iako se svi podaci o njemu čuvaju u tajnosti, već su se pojavile prve fotografije, izvedeni su prvi zaključci o njegovom izgledu i naslućene prve informacije o budućim karakteristikama. Kao što dosadašnje iskustvo pokazuje, obično se malo toga promeni kod konačnog prototipa (koji se u ovom slučaju očekuje za godinu i po dana).
Na osnovu tih govorkanja može se zaključiti da je Peugeot 3008 dizajniran u tipičnom stilu Peugeot-ovih modela i da najviše podseća na Peugeot 308 RC Z Coupe (prikazan na salonu automobila u Frankfurtu krajem prošle godine), s očekivanim i razumljivim izmenama za transformaciju kupea u SUV. Takođe se može zaključiti da je to SUV manjih dimenzija od modela 4007 i da će, verovatno, predstavljati glavnog konkurenta aktuelnim „off-road“ modelima Nissan-a (Quashqai) i Volkswagen-a (Tiguan).
Peugeot je poznat po kreiranju vozila koja kombinuju dobre vozne osobine i odlično prilagođavanje putu, pa se očekuje da će i Peugeot 3008 ispunjavati te karakteristike, a da će mu i ekonomičnost i emisija štetnih gasova biti što je moguće manja. Očekuje se da će biti ponuđen sa pet ili sedam sedišta i da će kupci moći da izaberu pogon na dva ili četiri točka. Kad su agregati u pitanju, pretpostavlja se da će biti isti kao kod modela 308. To znači da će SUV Peugeot 3008 biti ponuđen u jednoj benzinskoj i dve dizel varijante. Benzinski agregat je 1,6-litarski s turbopunjačem, a dizel HDI varijante su sa 1,6 i 2 litra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

3008automobilipeugeot
Komentari (0)
Dodaj komentar