Policijska vozila budućih generacija

Napredak tehnologije i uvođenje novih komunikacionih mogućnosti u automobile nisu zaobišli ni policijska vozila. Nove generacije tih vozila već su opremljene savremenim uređajima (čak i kod nas) za brzo otkrivanje i intervencije u slučaju saobraćajnih prekršaja. Policijska vozila budućnosti, međutim, biće još mnogo naprednija, a jedno takvo vozilo već u 2009. godini kretaće se australijskim putevima.
Ovo policijsko vozilo budućnosti osmislili su istraživači australijske agencije National Safety Agency, zatim s Univerziteta Monash (istraživački centar Accedent Research Centre) i kompanije Holden i Motorola. Tako je napravljen koncept policijskog vozila za hitne intervencije. Na njemu se još uvek radi, a s obzirom na to da je policija u Australiji pokazala interesovanje, već u sledećoj godini očekuje se njegova primena u praksi. Tehnologije koje on nudi daleko su iznad mogućnosti savremenih policijskih vozila, tako da se očekuju revolucionarne promene u načinu zavođenja saobraćajnog reda po australijskim drumovima.
Projekat je uneo u policijsko vozilo kompjuter za prikupljanje i obradu podataka, kao i za komunikaciju s centrom i drugim policijskim vozilima na terenu. Informacije o odvijanju saobraćaja prikupljaju se pomoću video-kamera. Jedna od njih postavljena je na krovu automobila. Ona je zadužena za skeniranje registarskih tablica vozila koja prolaze. Na taj način, kao i komunikacijom s centrom i bazom podataka, vrlo brzo se može doći do relevantnih podataka o vozilu, otkriti identitet vlasnika, doći do podataka da li je vozilo registrovano i slično.
Ova kamera omogućava skeniranje 5.000 do 8.000 vozila u intervalu od deset radnih sati. Pored nje, postoje i kamere s prednje i zadnje strane, koje su povezane s centrom i neprekidno šalju sliku do njega. Na taj način se akcije mogu koordinirati iz policijskog centra (na primer, u slučaju gonjenja nekog vozila). Posebno je zanimljiv uređaj pod nazivom „Starcatch“. On omogućava ispaljivanje GPS predajnika u vidu strelica na vozilo koje je, na primer, u bekstvu. Na taj način se ono može lako pratiti s udaljenosti, preko satelita. Još jedna pogodnost ovih vozila je softver za prepoznavanje govora, pa policajac (vozač) može da komunicira sa svima ne podižući ruke s volana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilipolicijasigurnost
Komentari (0)
Dodaj komentar