Porsche Boxster S

Porsche Boxster S je jedan od ključnih modela proizvođača iz Cufenhauzena (Zuffenhausen), koji još uvek predstavlja merilo među sportskim automobilima, a obnovljena verzija je još i bolja u svakom pogledu. Pored toga što je snažniji i brži, noviji Porsche Boxster S ujedno je zabavniji u vožnji, štedljiviji i lepši.
S novom generacijom Porsche Boxster-a, pogotovo u sportskoj verziji S, znatno se smanjio zaostatak za ostalim modelima iz iste kuće. Danas novi Boxster više ne zaostaje za drugim Porsche-ima, nego je po mnogim elementima i ispred svoje braće. Motori osnovne i S verzije dobili su direktno ubrizgavanje goriva, a samim tim i bolje performanse, uz manju potrošnju goriva. Osnovna verzija šestocilindričnog bokser motora u novom Boxster-u ima radnu zapreminu od 2,9 litara, a u verziji S 3,4 litre. Među tehničke novosti može se ubrojati i PDK menjač s dvostrukim kvačilom.
Sedmostepeni menjač radi u principu u automatskom modu, ali vozač može ručno da bira stepene prenosa pomoću prekidača, polugama na volanu, koje su u novom modelu malo veće, a još uvek nisu dovoljno efikasne ni jednostavne za upotrebu prilikom sportske vožnje. Još uvek na tržištu postoje modeli s dužim polugicama, koje nude bolje performanse. Uz automatski rad i ne previše agresivnu vožnju, PDK menjač omogućava relativno malu potrošnju goriva.
Nova generacija oštrog i sportski direktnog Porsche Boxster-a deluje zrelije u vožnji. Motor je i dalje smešten centralno. Serijski Sport Chrono Package, prepoznatljiv po okrugloj štoperici na vrhu središnjeg dela komandne table, nudi mogućnost izbora agresivnijeg rada motora. Preko tog sistema upravlja se i PSM (Porsche Stability Management) programom, koji u sportskom načinu rada dozvoljava vozaču veliku slobodu u vožnji. Uz doplatu moguće je Porsche Boxster oplemeniti i aktivnim vešanjem PASM, koje omogućava biranje između ekstremno tvrdo podešnog vešanja za jurnjavu krivinama ili komfornog vešanja za savladavanje svakodnevnih neravnina.
Sa svim nabrojanim, novi Porsche Boxster u vožnji pokazuje sve prednosti niskog težišta, centralno postavljenog motora i relativno male mase. Prilikom ubrzavanja i pri sportskoj vožnji kroz krivine znatno je agresivniji u odnosu na prvu generaciju. Vozaču nudi više užitka i, ako to želi, emocije koje se mogu pronaći samo na trkačkim stazama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobiliboxsterporsches
Komentari (0)
Dodaj komentar